Adam Marjański

>> wróć do listy osób
 
  • Adam Marjański
  • Adam Marjański
  • Adam Marjański
  • Adam Marjański
  • Adam Marjański
  • Adam Marjański

Płeć mężczyzna
Rok urodzenia 1959
Wzrost 188 cm
Waga 80 kg
Sylwetka postawna
Kolor włosów szpakowate
Kolor oczu niebieskie
Karnacja jasna
Rozmiar odzieży XL
Agent aktorski Ela Janicka
ela@skene.pl
+48 512 314 091
Resume Niezapomniany Jan Bohatyrowicz z NAD NIEMNEM, do którego wzdychały wszystkie Polki w wieku od 1 do 100 lat :). Nadal przyciąga wzrok Jego wysoka (190 cm), wysportowana i sprężysta sylwetka. O takich mężczyznach w kinie mówi się - na wieki wieków amant. On sam żartuje, że każdy wiek ma swoje zalety i na szczęście nareszcie może być bardziej aktorem, niż ozdobą sceny czy ekranu.
Talent komediowy aktora został dostrzeżony i doceniony III nagrodą publiczności XIII Konkursu Teatrów Ogródkowych w Warszawie za rolę w spektaklu `PSYCHOTERAPIA, CZYLI SEKS W ŻYCIU CZŁOWIEKA` w reż.: J.Chmielnika.
Przedstawienie jest swoistym eksperymentem bądź kabaretowo-teatralną psychoterapią, a dużą rolę w nim odgrywa publiczność. Jest ona włączona do czynnego udziału w spektaklu, w którym obejrzeć można A.Marjańskiego i J.Borkowskiego.

Wykształcenie:

1982 - Absolwent PWST w Warszawie

Doświadczenia zawodowe:

Aktor teatralny, filmowy i telewizyjny.
Aktor teatrów:

Narodowego w Warszawie,
Ss.Jaracza w Łodzi,
Nowego w Łodzi,
Powszechnego w Łodzi.

Współpraca z teatrami:

Teatr Wielki w Łodzi,
Opera Narodowa,
Opera Bałtycka,
Teatr Wielki w Poznaniu.

Filmografia:

2005 - AUSCHWITZ. THE NAZIS THE FINAL SOLUTION (admirał Nicholas Horthy, regent Węgier),
1989 - GDAŃSK 39 (Andrzej Solecki, pracownik Generalnego Komisariatu RP w Gdańsku),
1987 - 1, 4 w UCIECZKA Z MIEJSC UKOCHANYCH (Jędrzej Kunefał, dziad Jasia),
1986 - serial NAD NIEMNEM (Bohatyrowicz Jan),
1986 - NAD NIEMNEM (Bohatyrowicz Jan),
1983 - SOBÓL I PANNA (Józef Trembel; w czołówce nazwisko: Mariański),

Spektakle:

2006 - DRAMACIK, reż.: J.Głomb
2006 - WEEKEND NA FARMIE, reż.: E.Pilawska
2003 - PIĘKNA LUCYNDA (Skarbnik), reż.: E.Korin
2001 - ZEMSTA (Perełka), reż.: M.Sławiński
2001 - FERDYDURKE (Gałkiewicz), reż.: W.Śmigasiewicz
1999 - PSYCHODRAMA (Tom - gościnnie), reż.: J.Chmielnik
1999 - SKĄPIEC (Komisarz policji), reż.: A.Tyszkiewicz
1998 - KRÓLIK KRÓLIK (Albert), reż.: E.Korin
1997 - O CO BIEGA? (Lionel Toop), reż.: M.Sławiński Mrcin
1997 - WIGILIE POLSKIE (Adam Mickiewicz), reż.: B.Wachowicz
1996 - ŚLUBY PANIEŃSKIE (Radost), reż.: J.Chmielnik
1996 - ŚLUBY PANIEŃSKIE, forma twórczości: asystent reżysera,
reż.: J.Chmielnik
1996 - DZIEŃ GNIEWU (Człowiek z podziemia), reż.: J.Chmielnik
1996 - SKIZ, forma twórczości: reżyseria
1995 - GIEWONT (Stasek;Diabeł;Pijak), reż.: J.Chmielnik
1995 - DZIEDZIC (Pantalone), reż.: St.Świder
1995 - WIGILIE POSLKIE (Adam Mickiewicz), reż.: B.Wachowicz
1994 - PSYCHODRAMA CZYLI...(Tom), reż.: J.Chmielnik
1994 - BREL, reż.: K.Knol
1994 - SPRÓBUJMY JESZCZE RAZ (Leon), reż.: J.Chmielnik
1994 - BIAŁE MAŁŻEŃSTWO (Pan Feliks), reż.: J.Chmielnik
1993 - ZBRODNIA I KARA (Zamiotow), reż.: L.Wosiewicz
1993 - WIGILIE POLSKIE (Adam Mickiewicz)
1992 - ONDYNA(Rycerz; Sługa I), reż.: G.Shelley
1992 - CZUPUREK (Bażant Złoty), reż.: W.Wolański
1991 - MECHANICZNA POMARAŃCZA (Chłopak z baru, Urzędnik, więzień),
reż.: F.Falk
1991 - KRÓTKI PAMIĘTNIK JAKUBA ...(Dyabeł), reż.: P.Cieślak
1990 - ŻYCIE EJST SNEM (Dworzanin), reż.: W.Zawodziński
1988 - NIEBEZPIECZNE ZWIĄZKI (Azolan), reż.: B.Hussakowski
1987 - WESELE (Kasper), reż.: B.Hussakowski
1987 - TYTUS ANDRONIKUS (Saturninus), reż.:M.Prus
1987 - BUNT KOMPUTERÓW (Piotr), reż.: W.Kępczyński
1986 - FERDYDURKE (Chłop), reż.: B.Hussakowski
1986 - FERDYDURKE (Hopek), reż.: B.Hussakowski
1986 - TYTUS, ROMEK I A`TOMEK (Romek), reż.: E.Markowska
1985 - GENIUSZ SIEROCY (Poseł województwa kijowskiego),
reż.: J.Krasowski
1984 - JAŁTA (Doradca III - brytyjski), reż.: J.Krasowski
1983 - ZWOLON (Jeden z chóru młodzieńców, Spiskowy),
reż.: K.Skuszanka
1983 - CUD MNEIMANY, CZYLI KRAKOWIACY I GÓRALE (Bryndas, Góral),
reż.: J.Krasowski
1982 - LEŚMIAN, reż.: A.Hanuszkiewicz
1982 - ŚPIEWNIK DOMOWY , reż.: A.Hanuszkiewicz