Ryszard Balcerek

>> wróć do listy osób
 
  • Ryszard Balcerek
  • Ryszard Balcerek
  • Ryszard Balcerek
  • Ryszard Balcerek
  • Ryszard Balcerek
  • Ryszard Balcerek

Płeć mężczyzna
Rok urodzenia 1948
Wzrost 177 cm
Waga 90 kg
Sylwetka postawna
Kolor włosów brunet
Kolor oczu piwne
Karnacja jasna
Rozmiar odzieży XL
Agent aktorski Agencja Skene
info@skene.pl
+48 22 841 38 21
Umiejętności Śpiew
Gra na skrzypcach
Pływanie
Rower
Tenis ziemny
Jazda na łyzwach
Jazda na nartach
Języki obce niemiecki
rosyjski
szwedzki
> Pobierz portfolio
Profile zawodowe
> Aktor
Resume Wykształcenie:

1972 - PWST w Krakowie

Filmografia:

1978 - 9 w ŻYCIE NA GORĄCO Obsada aktorska,
1977 - 9,10 w POLSKIE DROGI Obsada aktorska

Spektakle:

1971 - MAZEPA (rola: Zbigniew), reż.: Kozłowski Tadeusz
1972 - HUZARZY (rola: Rafael), reż.: Nałęcki Konrad
1973 - KARIERA ARTURA UI (rola: Młody Dogsborough; Młody Inna), reż.: Górkiewicz Mieczysław
1973 - ZEMSTA (rola: Hajduk), reż.: Górkiewicz Mieczysław
1974 - FIRCYK W ZALOTACH (rola: Pustak), reż.: Kwinta Tadeusz
1974 - BŁAZNY I DEMONY (rola: Belzebubu), reż.: Czarnota Leszek
1975 - DOBRODZIEJ ZŁODZIEI (rola: Ortoklaz, Pedantino), reż.: Szajna Józef
1975 - ŻYCIE I ŚMIERĆ KRÓLA JANA (rola: Ludwik), reż.: Poręba Bohdan
1976 - OPIS WALKI (rola: Strażnik), reż.: Zembrzuski Wojciech
1976 - PUSZKA PANDORY (rola: Alfred Hugenberg), reż.: Różewicz Stanisław
1977 - EDYP KRÓLEM (rola: Jeden z chóru), reż.: Bordowicz Maciej Z.
1977 - GARGANTUA I PANTAGRUEL (rola: Episremon; Ksenomanes), reż.: Jun Irena
1978 - ZEMSTA (Obsada aktorska), reż.: Berlin Aleksander
1978 - MATUZALEM CZY WIECZNY... (rola: Pies), reż.: Markowicz Andrzej
1979 - IWANOW (rola: Gość weselny), reż.: Rowiecki Jerzy
1979 - PIERWSZY DZIEŃ WOLNOŚĆ (rola: Jan), reż.: Wojdan Zygmunt
1979 - SONATA BELZEBUBA (rola: Hieronim Baron Sakalyi), reż.: Wróblewski Jerzy
1979 - KRASNOLUDKI, KRASNOLUDKI (rola: Aktor; Królewicz I), reż.: Wojdan Zygmunt
1980 - WYZWOLENIE (rola: Konrad; Jeden z chóru), reż.: Meissner Krystyna
1980 - PUSTAKI (rola: Włodek), reż.: Wojdan Zygmunt
1980 - JADZIA WDOWA (rola: Bolesław), reż.: Żukowska Teresa
1981 - SEN NOCY LETNIEJ (rola: Demetriusz), reż.: Rakowiecki Jerzy
1981 - NOC CZERWCOWA (rola: Wasyl), reż.: Wróblewski Jerzy
1983 - INDYK (rola: Książę), reż.: Berlin Aleksander
1984 - FERDYDURKE (rola: Józio), reż.: Śmigasiewicz Waldemar
1984 - OPERA ŻEBRACZA (rola: Żebrak), reż.: Maryański Wojciech
1984 - KONDUKT (rola: Pawelski), reż.: Okopiński Marek
1984 - BALLADYNA (rola: Filon, Jeden z gminu), reż.: Meissner Krystyna
1985 - GDY OBUDZĄ SIĘ RANKIEM (rola: Nerwowy), reż.: Hutek Jerzy
1985 - KOBIETA Z WYDM (Obsada aktorska), reż.: Kelm Krzysztof
1986 - SŁUGA DWÓCH PANÓW (rola: Pantalone dei Bisognosi), reż.: Meissner Krystyna
1986 - MORALNOŚĆ PANI DULSKIEJ (rola: Zbyszko), reż.: Meissner Krystyna
1986 - LORENZACCIO (rola: Cosina de Medici), reż.: Kochańczyk Marcel
1986 - POWÓDŹ (rola: Grot), reż.: Skwark Józef
1987 - ZMIERZCH (rola: Mesje Bojarski), reż.: Meissner Krystyna
1987 - KRÓLOWA ELFÓW (rola: Spój i Lew), reż.: Meissner Krystyna
1987 - KWARTET DLA CZTERECH AKTORÓW (rola: II Skrzypek), reż.: Grabowski Mikołaj
1987 - LULU (rola: Bankier Puntschu), reż.: Kwieciński Michał
1987 - WĘDROWNY TEATR SOPALOVICIA (rola: Vasilje Sopalovic), reż.: Kierc Bogusław
1988 - MANDAT (rola: Narcyz Szmaragdowicz Krankin), reż.: Korin Eugeniusz
1988 - OPERETKA (rola: Lokaj Walek), reż.: Meissner Krystyna
1988 - ROMEO I JULIA (rola: Kapulet), reż.: Kierc Bogusław
1989 - PCHŁA (rola: Car), reż.: Meissner Krystyna
1990 - DRACULA (rola: R. M. Renfield), reż.: Mokrowiecki Marek
1991 - KSIĘŻNICZKA NA OPAK WYWRÓCONA (rola: Perote), reż.: Baniukiewicz Antoni
1991 - ZNAJOMI ZNAJOMYCH (rola: Adaś), reż.: Major Ryszard
1991 - BIAŁE MAŁŻEŃSTWO (rola: Pan Feliks), reż.: Maciejowski Jan
1992 - REWIZOR (rola: Ziemlanika), reż.: Meissner Krystyna
1992 - WARIATKA Z CHAILLOT (rola: Kelner), reż. Błeszyński Jan
1992 - BYK NA DACHU (Obsada aktorska), reż.: Kępczyński Wojciech
1993 - NIEPOKOJE WYCH. TORLESSA (rola: Katecheta), reż.: Meissner Krystyna
1993 - BIESY (rola: Kapitan Lebiadkin), reż.: Maciejowski Jan
1993 - HISTORIA O MIŁOSNEJ CZYLI... (rola: Ksiądz), reż.: Semotiuk Bogusław
1994 - ZEMSTA (rola: Rejent Milczek), reż.: Meissner Krystyna
1994 - CUD MNIEMANY, CZYLI KRAKOWIACY I GÓRALE (rola: Krakowiak, Miechodmuch), reż.: Rozhin Andrzej
1994 - NIE IGRA SIĘ Z MIŁOŚCIĄ (rola: Ojciec Bridaine), reż.: Fiedor Marek
1995 - AWANTURA W CHIOGGI (rola: Padron Fortunato), reż.: Komasa Wiesław
1995 - AMERYKAŃSKIE BAJKI DLA DOROSŁYCH (rola: Kenny), reż.: Meissner Krystyna
1995 - OPERA ZA TRZY GROSZE (rola: Smith), reż.: Stębnicka Marta
1996 - WESELE (rola: Ksiądz), reż.: Meissner Krystyna
1997 - OŻENEK (rola: Żewakin), reż.: Fiedor Marek
1997 - GWAŁTU, CO SIĘ DZIEJE (rola: Błażej), reż.: Bubień Andrzej
1997 - PINOKIO (rola: Nauczyciel; Gap; Biesiadnik), reż.: Domagała Cezary
1998 - ŁAWKA (rola: On), reż.: Bubień Andrzej
1998 - PATERNOSTER (rola: Pan - Wuj Jacuś), reż.: Fiedor Marek
1999 - RYSZARD III (rola: Sir James Tyrrel), reż.: Bubień Andrzej
1999 - GRA (rola: Kierownik produkcji), reż.: Domagała Cezary

Kronika wypadków miłosnych
Konwicki Tadeusz
forma twórczości: role
postać: Pan Henryk
reżyseria: Majewski Sebastian
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2000-06-25

Iwona księżniczka Burgunda
Gombrowicz Witold
forma twórczości: role
postać: Inocenty
reżyseria: Rozhin Andrzej
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2001-02-18

Don Juan
Molière
forma twórczości: role
postać: Gusman
reżyseria: Sobociński Maciej
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2001-09-09

Helmucik
Villqist Ingmar
forma twórczości: role
postać: Mężczyzna I
reżyseria: Łysak Paweł
teatr: Teatr Polski Poznań
data premiery: 2002-06-25

Kopciuszek
Jan Brzechwa
forma twórczości: role
postać: Król
reżyseria: Komasa Wiesław
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2003-09-12

Wiśniowy sad
Czechow Antoni
forma twórczości: role
postać: Borys Simeonow-Piszczyk
reżyseria: Bubień Andrzej
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2004-03-27

Ślub
Witold Gombrowicz
forma twórczości: role
postać: Dygnitarz (później Szambelan)
reżyseria: Nüganen Elmo
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2004-10-08

Niebieski niebieski niebieski
Zoltan Egressy
forma twórczości: role
postać: Członek Komisji WC
reżyseria: Kempa Iwona
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2005-04-16

Uroczystość
Vinterberg T., Rukov M.
forma twórczości: role
postać: Bent
reżyseria: Rakowski Norbert
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2005-10-29

3 x Czechow
forma twórczości: role
sztuki / postaci: Jubileusz (Antoni Czechow) - Członek Zarządu Banku
Niedźwiedź (Antoni Czechow) - Grigorij Stiepanowicz Smirnow
reżyseria: Bubień Andrzej
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2006-06-25

Opera żebracza
Gay John
forma twórczości: role
postać: Dyrektor teatru; Martin
reżyseria: Zespół
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2006-12-31

Pakujemy manatki. Komedia na osiem pogrzebów
Hanoch Levin
forma twórczości: role
postać: Grabarz 1/Śmieciarz
reżyseria: Kempa Iwona
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2007-03-31

Niestworzona historia albo Ostatni tatuś
Michał Walczak
forma twórczości: role
postać: Strażnik
reżyseria: Gietzky Gabriel
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2007-10-27

In extremis. Historia Abelarda i Heloizy
Howard Brenton
forma twórczości: role
postać: Szambelan, Uczeń, Szalony Mnich, Pijany Biskup
reżyseria: Kempa Iwona
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 2008-05-10