Barbara Bursztynowicz

>> wróć do listy osób
 
  • Barbara Bursztynowicz
  • Barbara Bursztynowicz
  • Barbara Bursztynowicz
  • Barbara Bursztynowicz

Płeć kobieta
Rok urodzenia 1954
Wzrost 161 cm
Waga 58 kg
Kolor włosów blond
Kolor oczu szare
Manager Łukasz Niezgoda
lukasz@skene.pl
+48 608 305 688
Agent aktorski Adrian Stanisławski
adrian@skene.pl
+48 600 949 373
Strona www www.barbarabursztynowicz.pl
Umiejętności Śpiew
Szermierka
Języki obce angielski brit.
francuski
rosyjski
Taniec Towarzyski
Resume Fantastyczną kreacją w SIOSTRACH i występem gościnnym w NA DOBRE I NA ZŁE udowadnia, że stanowczo nie należy Jej szufladkować.
Wraz z mężem tworzą kabaret literacki CAFE-TEATR. Pięknie śpiewa i doskonale operuje głosem - uwielbia dubbing. Perfekcyjna w pracy, ciepła i miła w życiu prywatnym.


Wykształcenie:

1977 - PWST w Warszawie

Doświadczenie zawodowe:

1997 - 2011 - Teatr Ateneum im. Stefana Jaracza Warszawa

Filmografia:

2016 - ZAĆMA (rola: Kościukiewiczowa, kobieta w jadalni),

2010 - serial APETYT NA ŻYCIE (rola: Grażyna, matka Lidii),

2009 - odc. 383 w serialu NA DOBRE I NA ZŁE Obsada aktorska (Julia Krzyżanowska),

2009 - odc. 13 w serialu SIOSTRY (rola: Róża Barańska),

2002 - ODCINEK SPECJALNY w KLAN (rola: Elzbieta Chojnicka),

1997-2017 - KLAN (rola: Elżbieta Chojnicka, córka Marii i Władysława Lubiczów),

1996 - DZIECI I RYBY (rola: przyjaciółka Anny na przyjęciu panieńskim),

1988 - OSZOŁOMIENIE (rola: aktorka),

1985 - ROŚLINY TRUJĄCE (rola: Małgorzata, sekretarka w redakcji Kuriera Polskiego),

1981 - W OBRONIE WŁASNEJ (rola: Dorota, żona Adama),

1980 - NIC NIE STOI NA PRZESZKODZIE (rola: Alina),

1980 - odc.3, 5 w serialu KRÓLOWA BONA (rola: królewna Jadwiga, córka Zygmunta I Starego z pierwszego małżeństwa),

1979 - KLINCZ (rola: Bożena, córka Szpakowskiego),

1977 - SAM NA SAM (rola: studentka)

Etiudy:

2010 - VODKA & WOMEN (rola: dziwka Magda)

Spektakle telewizyjne:

2005 - BIEG SZLAKIEM HISTORII (Obsada aktorska)

1996 - FIGLARNA TELEWIZJA I WRÓŻKA Z KRANU (rola: Mama Żółta) reż.: L. Szurmiej

1996 - PIRANIE (rola: Łucja) reż.: A. Rozhin

1995 - DON CARLOS (rola: Hrabia Fuentes) reż.: L. Adamik

1994 - KILLEVIPPEN (rola: Matka) reż.: M. Ciunelis

1993 - NIEBIESKI PTAK (rola: Matka)

1993 - POZA MIASTEM (rola: Księżna Petronella-Petro) reż.: W. Solarz

1992 - BECKET, CZYLI HONOR BOGA (rola: Królowa żona) reż.: G. Warchoł

1992 - SPADEK NA ŻYCZENIE (rola: Sąsiadka) reż.: W. Śmigasiewicz

1991 - BURZA (rola: Ceres) reż.: L. Adamik

1990 - PRZYPOWIEŚĆ GŁUPCA (obsada aktorska)

1988 - TYM RAZEM ŻEGNAJ NA ZAWSZE (rola: Przyjaciółka Marii) reż.: B. Borys-Damięcka

1987 - CHOROBA MIŁOŚCI (rola: Desiree) reż.: K. Zaleski

1986 - GRA MIŁOŚĆI I ŚMIERCI (rola: Lodoiska) reż.: L. Adamik

1985 - FEDRA (rola: Panope) reż.: L. Adamik

1984 - ELŻBIETA KRÓLOWA ANGLII (rola: Izabella) reż.: L. Adamik

1984 - NON OMNIS MORIAR (obsada aktorska) reż.: S. Różewicz

1981 - ANTYGONA (rola: Ismena) reż.: J. Gruza

1981 - WESELE (rola: Haneczka) reż.: J. Kulczyński

1981 - LARGACTIL (rola: Halina) reż.: K. Wierzbiański

1981 - SAMOTNIK (rola: Głos) reż.: A. Domalik

1980 - OPOWIADANIE Z KOTEM (rola: Julia) reż.: K. Rogulski

1979 - HISTORIA Z NASZYCH DNI (rola: Kati) reż.: S. Wohl

1978 - W SIECI (rola: Wiktoria) reż.: T. Żukowska

1977 - KLEMLOWSKIE KURANTY (rola: Dziewczyna) reż.: J.Rakowiecki


Spektakle:

2017 - RANNY PTASZEK (rola: Lilly Beaumon), reż.: D. Taraszkiewicz

2011 - FURIE (Obsada aktorska), reż.: T.Dutkiewicz / Komedia

2011 - DZIEWCZYNY Z KALENDARZA (Obsada aktorska), Teatr Komedia

2000 - LISTY MIŁOSNE (rola: Melissa), reż.: J.Bursztynowicz

1999 - MORALNOŚĆ PANI DULSKIEJ (rola: Lokatorka), reż.: T.Zygadło

1996 - SEN WUJASZKA (rola: Anna Nikołajewna Antipowa), reż.: M.Boratyńska

1995 - PRAWDOMÓWNY KŁAMCA (rola: Marta), reż.: M.Wojtyszko

1994 - ARKADIA (rola: Lady Croom), reż.: A.Pawłowski

1994 - CZYTADŁO (obsada aktorska) reż.: R.Gliński

1994 - OPERA ZA TRZY GROSZE (rola: Vixen), reżyseria: K.Zaleski

1993 - PORTRET RODZINNY...WG PROFESJI (rola: Honorata Franz), reż.: R.Szejd

1993 - TAK JEST JAK SIĘ PAŃSTWU ZDAJE (obsada aktorska) reż.: Pani Ponza

1993 - KUBUŚ FATALISTA I JEGO PAN (role: Agata, Dyzia, Zuzia), reż.: A.Pawłowski

1993 - KONCERT ŚWIĘTEGO OWIDIUSZA teatr: przedstawienie impresaryjne

1992 - KSIĘGA CZASU (role: Polda, Ciotka, Prostytutka), reż.: A.Pawłowski

1989 - MAŁA APOKALIPSA (obsada aktorska) reż.: K.Zaleski

1989 - NIEBO ZAWIEDZIONYCH (obsada aktorska) reż.: L.Szurmiej

1988 - GODZINA PRAWDY (rola: Joanna Godlewska), reż.: Z.Tobiasz

1987 - GARAŻ (rola: Natasza), reż.: J.Warmiński

1986 - PRZEKLĘTE TANGO (rola: Nelida), reż.: L.Szurmiej

1985 - BALKON (rola: Pokutnica), reż.: A.Pawłowski

1984 - TRANS-ATLANTYK (rola: Dama do towarzystwa), reż.: A.Pawłowski

1984 - MATKA (rola: Zofia Plejtus), reż.: J.Warmiński

1983 - SŁODKIE MIASTO (rola: Susan), reż.: E.Kamiński

1983 - HAMLET (rola: Ofelia), reż.: J.Warmiński

1982 - ŚMIERĆ DANTONA (rola: Rozalia), reż.: K.Kutz

1982 - GRA MIŁOŚCI I ŚMIERCI (rola: Chloris), reż.: Z.Tobiasz

1981 - BRUDY (rola: Helena), reż.: R.Szejd

1981 - PO HAMLECIE (rola: Dana), reż.: J.Warmiński

1980 - ZBRODNIA Z PREMEDYTACJĄ (rola: Cecylia K.), reż.: R.Szejd

1980 - OPERA ZA TRZY GROSZE (rola: Betty - Dziecinka), reż.: R.Peryt

1979 - EQUUS (rola: Jill Mason), reż.: A.Rozhin

1979 - ŻEGLARZ (rola: Iza), reż.: B.Hussakowski

1978 - TRYPTYK LISTOPADOWY (rola: Ludwika), reż.: J.Warmiński

1978 - DUSIA, RYBA, WAL i LETA (rola: Leta), reż.: A.Holland

1978 - ONI (rola: Ficia), reż.: P.Paradowski

1977 - MEWA (rola: Pokojówka), reż.: J.Warmiński

1977 - WIELKI FRYDERYK (rola: Justyna Gockowsky), reż.: J.Gruda

Radio:

1973 - THEATRUM W ZAMKU UJZADOWSKIM Theatrum w Zamku Ujazdowskim (obsada aktorska) reż.: M. Kulesza / Teatr Polskiego Radia

1978 - SZTAFETA (rola: Siostra Mariana) reż.: J. Zelnik / Teatr Polskiego Radia

1979 - odc. 5 ŻÓŁTY KRZYŻ (rola: Klarchen) reż.: A. Pruski / Teatr Polskiego Radia

1979 - odc. 6 PRZEDWIOŚNIE (rola: Wanda Okszyńska) reż.: A. Zakrzewski / Teatr Polskiego Radia

1979 - odc. 7 PRZEDWIOŚNIE (rola: Wanda Okszyńska) reż.: A. Zakrzewski / Teatr Polskiego Radia

1979 - I BĘDĘ JADŁA MALINOWE LODY (rola: Kelnerka) reż.: S. Grotowska / Teatr Polskiego Radia

1979 - SPRZĘŻENIE ZWROTNE (rola: Sekretarka Nurkowa) reż.: J. Świderski / Teatr Polskiego Radia

1979 - odc. 3 FIZJOLOGIA MAŁŻEŃSTWA. TRAKTAT POLITYKI MAŁŻEŃSKIEJ (rola: Żona II) reż.: J. Owidzki / Teatr Polskiego Radia

1979 - WYSADZONY Z SIODŁAW (rola: Służąca) reż.: Z. Rakowiecka / Teatr Polskiego Radia

1979 - odc. 4 FIZJOLOGIA MAŁŻEŃSTWA. OKOCHANKACH (rola: Żona) reż.: J. Owidzki / Teatr Polskiego Radia

1979 - odc. 5 FIZJOLOGIA MAŁŻEŃSTWA. WOJNA DOMOWA (rola: Żona) reż.: J. Owidzki / Teatr Polskiego Radia

1979 - odc. 7 KARIERA NIKODEMA DYZMY (obsada aktorska) reż.: J. Owidzki / Teatr Polskiego Radia

1979 - odc. 6 FIZJOLOGIA MAŁŻEŃSTWA. OSTATNIE OBJAWY (rola: Żona II) reż.: J. Owidzki / Teatr Polskiego Radia

1980 - odc. 2 MISTRZ I MAŁGORZATA (rola: Fryda) reż.: M. Kulesza / Teatr Polskiego Radia

1980 - DON JUAN (rola: Hania) reż.: Z. Kopalko / Teatr Polskiego Radia

1980 - EGZAMIN (rola: Uczennica) reż.: J.Świderski / Teatr Polskiego Radia

1980 - EDUARD MORIKE - PODRÓŻ MOZARTA DO PRAGIE (rola: Eugenia) reż.: J. Owidzki / teatr: Teatr Polskiego Radia

1984 - cz. 2 MÓJ PRZYJACIEL MEAULNES (rola: Waleria) reż.: Z. Tobiasz / Teatr Polskiego Radia

1985 - KONKURENCI (obsada aktorska) reż.: S. Pietrzykowski / Teatr Polskiego Radia

1985 - ZGAŚNIJ BELLO (obsada aktorska) reż.: M. Kulesza / Teatr Polskiego Radia

1986 - cz. 1 SOLARIS (obsada aktorska) reż.: J. Owidzki / Teatr Polskiego Radia

1986 - cz. 2 SOLARIS Solaris (obsada aktorska)reż.: J. Owidzki / Teatr Polskiego Radia

1987 - SZMARAGDY DLA AGATY (rola: Agata) reż.: A. Zakrzewski / Teatr Polskiego Radia

1987 - odc. 1 ADAM, JEDEN Z NAS (rola: Visa)reż.: J. Owidzki / Teatr Polskiego Radia

1987 - odc. 2 ADAM, JEDEN Z NAS (rola: Visa)reż.: J. Owidzki / Teatr Polskiego Radia

1987 - odc. 3 ADAM, JEDEN Z NAS (rola: Visa)reż.: J. Owidzki / Teatr Polskiego Radia

1987 - odc. 4 ADAM, JEDEN Z NAS (rola: Visa) reż.: J. Owidzki / Teatr Polskiego Radia

1987 - odc. 5 ADAM, JEDEN Z NAS (rola: Visa)reż.: J. Owidzki / Teatr Polskiego Radia

1988 - POGODA BURZY NAD PALERMO (obsada aktorska) reż.: J .Warenycia / Teatr Polskiego Radia

1993 - ANTYGONA (rola: Ismena)reż.: W. Markiewicz / Teatr Polskiego Radia

1994 - odc. 1 MAŁA KSIĘŻNICZKA (rola: Amelia)reż.: A. Jarski / Teatr Polskiego Radia

1994 - odc. 2 MAŁA KSIĘŻNICZKA (rola: Amelia)reż.: A. Jarski / Teatr Polskiego Radia

1994 - odc. 4 MAŁA KSIĘŻNICZKA (rola: Amelia)reż.: A. Jarski / Teatr Polskiego Radia

1994 - cz. 1 TAJEMNICZY OGRÓD (rola: Matka Mary)reż.: J. Warenycia / Teatr Polskiego Radia

1994 - odc. 13 AUTOPORTRET Z KOBIETĄ (rola: Irena Bem) reż.: J. Warenycia / Teatr Polskiego Radia

1996 - KOCHANEK LADY CHATTERLEY (obsada aktorska)reż.: W. Modestowicz / Teatr Polskiego Radia

1996 - odc. 2 BERTOLT BRECHT (obsada aktorska) reż.: J. Warenycia / Teatr Polskiego Radia

1996 - ZABAWNY JEST TYLKO POCZĄTEK (rola: Mama Kitka) reż.: A. Jarski / Teatr Polskiego Radia