Ewa Makomaska

>> wróć do listy osób
 
  • Ewa Makomaska
  • Ewa Makomaska
  • Ewa Makomaska
  • Ewa Makomaska
  • Ewa Makomaska
  • Ewa Makomaska
  • Ewa Makomaska
  • Ewa Makomaska
  • Ewa Makomaska
  • Ewa Makomaska
  • Ewa Makomaska
  • Ewa Makomaska
  • Ewa Makomaska

Płeć kobieta
Rok urodzenia 1971
Wzrost 176 cm
Waga 61 kg
Sylwetka postawna
Kolor włosów szatyn
Kolor oczu zielone
Karnacja jasna
Rozmiar odzieży L
Agent aktorski Adrian Stanisławski
adrian@skene.pl
+48 600 949 373
Umiejętności Prawo jazdy B
Jazda konna
Pływanie
Języki obce angielski brit.
francuski
Taniec Nowoczesny
> Pobierz portfolio
Profile zawodowe
> Aktor
Resume Aktorka niezwykle wszechstronna, żywiołowa i energetyczna. Role,
które zagrała a zostały dobrze przyjęte, świadczą o tym, że jest
artystką totalną, która nie zamyka się w jednym emploi. Może być
wyniosłą i dystyngowaną Madame Sztok, ale i sięgającą dna
alkoholiczką Anną w `GWIAZDACH NA PORANNYM NIEBIE`, ponętną
Podstoliną w `ZEMŚCIE` lub tandetną narzeczoną gangstera Oliwką w `U PANA BOGA W OGRÓDKU`, wiejską dziewuchą Kaśką w `SZKOLE ŻON`, ale doskonale czuje się też w koturnowym, monumentalnym `CYDZIE`. Niezależnie od potrzeb roli nauczy się stepować, postarzy i oszpeci charakteryzacją, obetnie włosy, nauczy się chińskich piosenek, czy skoczy na bungee. Dla Niej to tylko droga do celu, do wejścia całkowicie w rolę.
W 2012 można Ją oglądać na scenie warszawskiego Teatru Polskiego w następujących rolach: Elwira w `CYDZIE` reż. I.Alexandre, Kaśka w `SZKOLE ŻON` reż. J.Lassalle, Natalia w `NIEPOKORNYCH RU.` reż. M.Sieczkowski. Śpiewa również w `ALBUMIE SNÓW` muz. i reż. R.Kołakowski.

Wykształcenie:

1990 - 1994 - PWSFTViT w Łodzi


Doświadczenie zawodowe:

Od 09/1994 - Aktorka w Teatrze Polskim w Warszawie
Teatr Komedia w Warszawie


Filmografia:
2018 - WOJENNE DZIEWCZYNY odc. 15,16,17,19,20 (rola: prostytutka Nina)
2015 - odc. 4, 5, 6 w serialu DZIEWCZYNY ZE LWOWA (rola: Kobieta sprzątająca)
2014 - DŻEJ DŻEJ (rola: Malwina Hałuń)
2014 - odc. 2 w serialu O MNIE SIĘ NIE MARTW (rola: Urzędniczka urzędu pracy)
2013 - odc. 51 w serialu PRAWO AGATY (rola: Aniela Dobry)
2012 - odc. 11 w serialu LEKARZE (Obsada aktorska), reż.: F. Zylber
2011 - serial KLAN (rola: Dyrektorka firmy kosmetycznej)
2011 - serial NA WSPÓLNEJ (rola: Ginekolog)
2010 - odc. 35, 36 w serialu CZAS HONORU (Obsada aktorska)
2010 - serial SAMO ŻYCIE (rola: Agentka nieruchomości)
2009 - 8 W POZIOMIE (Obsada aktorska)
2009 - odc. 711 w serialu M JAK MIŁOŚĆ (rola: Zosia - lekarz dermatolog)
2009 - odc. 7 w serialu SIOSTRY (rola: Deżire)
2008 - NA KOCIĄ ŁAPĘ (rola: Jowita - macocha kolegi Krzysia)
2007 - odc. 4, 5, 7, 8 w serialu U PANA BOGA W OGRÓDKU (rola: Oliwia)
2007 - U PANA BOGA W OGRÓDKU (rola: Oliwia)
1999 - odc. 9 w serialu JA, MALINOWSKI (Obsada aktorska)
1995 - 1999 - serial EKSTRADYCJA (Obsada aktorska)


Spektakle:


2016 - ANDA ANDA (obsada aktorska) / Teatr Polski im. Arnolda Szyfmana Warszawa
2016 - UKRAIŃSKI DEKAMERON (role: Kobieta, Ona) reż.: V. Troicki / Teatr Polski im. Arnolda Szyfmana Warszawa
2016 - SZKODA, ŻE NIE JESTEŚ NIERZĄDNICĄ (rola: Hipolita) reż.: D. Jemmett / Teatr Polski im. Arnolda Szyfmana Warszawa
2015 - WESELE (rola: Maryna) reż.: K. Jasiński / Teatr Polski im. Arnolda Szyfmana Warszawa
2015 - PODRÓŻE GULIWERA (role: Królowa Olbrzymów, Kmieciowa Brunhilda) reż.: J. Kilian / Teatr Polski im. Arnolda Szyfmana Warszawa
2014 - BOLESŁAW ŚMIAŁY (rola: Niewierna Żona) reż.: B. Zaczykiewicz / Teatr Polski im. Arnolda Szyfmana Warszawa
2013 - ONE I MY (obsada aktorska) reż.: Z. Lesień / Teatr Syrena Warszawa
2012 - BURZA (rola: Alonso) reż.: D. Jemmett / Teatr Polski Warszawa
2012 - CZAS KOBIET (rola: Krasovska) / Teatr Polski Warszawa
2012 - BURZA (rola: Alonso), reż.: Dan Jemmett / Teatr Polski Warszawa
2011 - Nowy Don Kiszot (Wieśniaczka), reż.: N.Kozłowska / Teatr Polski Warszawa
2011 - Cyd (Elwira), reż.: I.Alexandre / Teatr Polski Warszawa
2011 - Album snów (śpiew), reż.: R.Kołakowski / Teatr Polski Warszawa
2011 - Niepokorni. Ru (Natalia), reż.: M.Sieczkowski / Teatr Polski Warszawa
2011 - Szkoła żon (Kaśka), reż.: J.Lassalle / Teatr Polski Warszawa
2011 - Listy w Polskim - Listy Kuroniów (rola: Grażyna Kuroń) / Teatr Polski Warszawa
2010 - Gwiazdy na porannym niebie (Anna), reż.: A.Pieczyński / Teatr Polski Warszawa
2009 - Warszawa moich wspomnień - Program składany (Obsada aktorska), reż.: B.Dobrzyńska / Centrum Łowicka Warszawa
2009 - Opowieść zimowa (Dorka), reż.: J.Kilian / Teatr Polski Warszawa
2008 - Zemsta (Podstolina), reż.: J.Kilian / Teatr Polski Warszawa
2008 - Noc (Dusza), reż.: A.Bartnikowski / Teatr Polski Warszawa
2007 - Cyjanek o piątej (Zofia Lass), reż.: D.Ignatjew / Teatr Polski Warszawa
2006 - Jak wam się podoba (Anielka), reż.: J.Kilian / Teatr Polski Warszawa
2006 - Stepping out (Maxine), reż.: K.Jasiński / Teatr Komedia Warszawa:
2005 - Odyseja (Chór), reż.: J.Kilian / Teatr Polski Warszawa
2005 - Euro-City [Z Przemyśla do Przeszowy] (Madame Sztok), reż.: A.Łapicki / Teatr Polski Warszawa
2004 - Balladyna (rola: Goplana), reż.: J.Kilian / Teatr Polski Warszawa
2003 - Mistrz Piotr Pathelin (rola: Wilhelmina), reż.: Zespół Pewna Grupa / przedstawienie impresaryjne
2004 - Gry pałacowe (Annie), reż.: J.Kulczyński / Teatr Polski Warszawa
2002 - Przygody Sindbada Żeglarza (Żona Króla; Syrena), reż.: J.Kilian / Teatr Polski Warszawa
2002 - Moje wielkie odkrycie (Obsada aktorska), reż.: B.Dobrzyńska / przedstawienie impresaryjne
2001 - Don Juan, czyli Kamienny gość (Karolka, Widmo), reż.: J.Kilian / Teatr Polski Warszawa
2000 - Biwak pod gołym niebem (Tancerka), reż.: J.Kulczyński / Teatr Polski Warszawa
2000 - Zielona Gęś (Zielona Gęś), reż.: J.Kilian / Teatr Polski Warszawa
1999 - Igraszki z diabłem (Pokusa), reż.: J.Kilian / Teatr Polski Warszawa
1998 - Jesteś mój (Mila), reż.: A.Łapicki / Teatr Polski Warszawa
1997 - Mąż i żona (Justysia), reż.: A.Łapicki / Teatr Polski Warszawa
1996 - Pastorałka (Ewa, Anioł), reż.: J.Kilian / Teatr Polski Warszawa
1996 - Kram z piosenkami (Markiza-Tyciuteńki), reż.: B.Fijewska / Teatr Polski Warszawa
1995 - Kariera Artura Ui (Dockdaisy), reż.: M.Prus / Teatr Polski Warszawa
1995 - Królik, królik (Herwe), reż.: Rozhin / Teatr Ochoty Warszawa
1994 - Stracone zachody miłości (Katarzyna), reż.: M.Prus / Teatr Polski Warszawa
1993 - Zbrodnia i kara (Dunia), reż.: L.Wosiewicz /Teatr im. Stefana Jaracza Łódź
1993 - Pokojówki (Pani), reż.: E.Mirowska / Teatr im. Stefana Jaracza Łódź


Teatr TV:

2008 - PRZYGODY SINDBADA ŻEGLARZA (rola: Żona króla; Syrena)


Reklamy:

2011 - Ibum
2011 - Bank Pocztowy
2009 - ERA
2009 - DB kredyt
2008 - Widex - aparat słuchowy
2007 - Apap Extra
2005 - Sok Pysio
2003 - Winiary


KONCERTY I PROGRAMY MUZYCZNE:

Realizacja - kompozytor i akompaniator Zbigniew Rymarz; reżyseria - Alicja Choińska:

Bodo - Pieśniarz Warszawy
Grają twoją piosenkę - rzecz o Andrzeju Właście
Roztańczone Piosenki
Niech to zostanie między nami
Od miłości nikt się nie wykręci


Nagrody:

1994 - Wyróżnienie za rolę Pani w spektaklu POKOJÓWKI w reż. Ewy Mirowskiej
1994 - Nagroda Dziennikarzy dla najlepszej aktorki XII Festiwalu Spektakli Dyplomowych w Łodzi
2003 - Nagroda za spektakl MISTRZ PIOTR PATHELIN w XII Konkursie Teatrów Ogródkowych w Warszawie
2005 - Nagroda im. Arnolda Szyfmana za rolę Madame Sztok w spektaklu EURO-CITY w reż. Andrzeja Łapickiego
2010 - Złoty Liść Retro w VII Ogólnopolskim Festiwalu Piosenki Retro Im. Mieczysława Fogga
2013 - Z okazji 100-lecia Teatru Polskiego Prezydent Bronisław Komorowski uhonorował odznaczeniem Ewę Makomaską - Brązowym Krzyżem Zasługi za
wzorowe, wyjątkowo sumienne wykonywanie obowiązków wynikających z pracy zawodowej