Tomira Kowalik

>> wróć do listy osób
 
  • Tomira Kowalik
  • Tomira Kowalik
  • Tomira Kowalik
  • Tomira Kowalik
  • Tomira Kowalik
  • Tomira Kowalik
  • Tomira Kowalik
  • Tomira Kowalik
  • Tomira Kowalik
  • Tomira Kowalik
  • Tomira Kowalik
  • Tomira Kowalik

Płeć kobieta
Rok urodzenia 1946
Wzrost 164 cm
Waga 58 kg
Sylwetka proporcjonalna
Kolor włosów blond
Kolor oczu piwne
Karnacja jasna
Rozmiar odzieży L
Agent aktorski Danuta Borsuk
danka@skene.pl
+48 660 452 400
Umiejętności Pływanie
Strzelectwo
Języki obce francuski
rosyjski
> Pobierz portfolio > Obejrzyj filmy > Posłuchaj nagrań
Profile zawodowe
> Aktor
Resume Dojrzała kobieta z twarzą dziecka o charakterystycznym, niskim tembrze głosu. Polska Julietta Massina. Zagra wszystko. Niech żałują Ci, którzy nie widzieli Jej w teatrze WYBRZEŻE w spektaklach: MONOLOGI VAGINY, SPALENIE MATKI czy PAMIĘTNIKU Z DEKADY BEZDOMNOŚCI, gdzie zagrała z naturszczykami. Szalona i skupiona, dama i genialna prostytutka w filmie Ewy Stankiewicz NIE OPUSZCZAJ MNIE i wzruszająca Zuzia w DOMU NAD ROZLEWISKIEM.
Przejmujący do głębi wywiad z aktorką przeprowadził Remigiusz Grzela, zamieszczony jest w Jego zbiorze HOTEL EUROPA. Niedoceniona Perła Bałtyku, obecnie w Warszawie. Warta grzechu!

Wykształcenie:

1972 - Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi

Filmografia:

2013 - odc. 551 w serialu NA DOBRE I NA ZŁE (rola: Anna)
2013 - odc. 24 w serialu LEKARZE (rola: Rozalia)
2013 - RADOSŁAW Fabularyzowany dokument (Obsada aktorska), reż. M.Brama
2013 - odc. 24 w LEKARZE (rola: pani Rozalia - pacjentka chora na specyficznego guza)
2013 - UKŁAD ZAMKNIĘTY Film fabularny (rola: sekretarka)
2012 - odc. 943 w M JAK MIŁOŚĆ (rola: sąsiadka Pawła Zduńskiego)
2012 - OBERLANGEN Film dokumentalny - fabularyzowany (Obsada aktorska)
2011 - odc. 204 w DALEKO OD NOSZY (rola: pacjentka)
2011 - odc. 12 w KOMISARZ ALEX (rola: sąsiadka Agnieszki)
2011 - odc. 827 w M JAK MIŁOŚĆ (rola: Węgierkowa)
2011 - odc. 1693, 1694 w PLEBANIA (rola: parafianka)
2011 - odc. 3 w UKŁAD WARSZAWSKI (rola: sąsiadka Małeckiego)
2011 - odc. 36 w WIADOMOŚCI Z DRUGIEJ RĘKI (rola: straganiarka)
2010 - odc. 2, 5, 7-9, 11, 13 w MIŁOŚĆ NAD ROZLEWISKIEM (rola: Zuzanna)
2010 - odc. 3 w MIŁOŚĆ NAD ROZLEWISKIEM (rola: Ania)
2010 - odc. 1573-1575 w PLEBANIA (rola: Nawrocka)
2009 - odc. 4, 6-9, 12, 13 w DOM NAD ROZLEWISKIEM (rola: Zuzanna)
2009 - MIASTO Z MORZA Film i serial fabularny (rola: pasażerka pociągu)
2009 - odc. 1 w MIASTO Z MORZA (rola: pasażerka pociągu)
2009 - NIE OPUSZCZAJ MNIE Film fabularny (rola: stara prostytutka)
2007 - odc. 119, 124 w SĄSIEDZI (rola: Teresa Wyciąg - znajoma Wiśniewskich)
2006 - odc. 95, 98 w SĄSIEDZI (rola: Teresa Wyciąg - znajoma Patrycji)
2005 - odc. 58, 60, 79 w SĄSIEDZI (rola: Teresa Wyciąg - znajoma Patrycji)
2004 - odc. 29, 30, 46 w SĄSIEDZI (rola: Teresa Wyciąg - znajoma Patrycji)
2003 - odc. 14 w SĄSIEDZI (rola: Kowalska)
2003 - odc. 20 w SĄSIEDZI (rola: Teresa Wyciąg, fałszywa Ziuta, matka Gieni)
2003 - odc. 150 w LOKATORZY (rola: klientka kwiaciarni)
2002 - odc. 81 w LOKATORZY (rola: dyrektorka szkoły)
1977 - KRÓLOWA PSZCZÓŁ (rola: matka Marioli)
1968 - odc. 10 w STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŻYCIE (rola: dziewczyna całująca się w fotoplastikonie; nie występuje w napisach)
1968 - odc. 13 w STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŻYCIE (rola: Gerda Tinsler - znajoma Schlossera pracująca w Arnswalde)

Spektakle:

1999 - BEZ POWODU (Matka), reż.: G.Chrapkiewicz
2001 - NASZE MIASTO (Pani Soames), reż.: B.Wyszomirski
2001 - TRAGEDYA O BOGACZU I ŁAZARZU (Anioł), reż.: K.Babicki
2001 - PREPARATY, reż.: I.Villqist
2002 - MONOLOGI WAGINY, reż.: A.Figura
2003 - Sen pluskwy, reż.: O.Spisak
2003 - SPRAWA MAISTA ELLMIT (Wdowa I), reż.: I.Villqist
2003 - PSI WALC, reż.: J.Butusow
2003 - MATKA, reż.: G.Wiśniewski
2004 - NASI (Szybki Teatr Miejski), reż.: A.Trojanowska
2005 - PAMIETNIK Z DEKADY BEZDOMNOŚCI, reż.: R.Wicza-Pokojski
2005 - PLASTELINA (Babcia Maksa), reż.: G.Wiśniewski
2005 - WAŁĘSA. HISTORIA WESOŁA, A OGROMNIE PRZEZ TO SMUTNA,
reż.: M.Zadara
2006 - PARAWANY (Ommu), reż.: K.Babicki
2007 - SPALENIE MATKI (Matka), reż.: M.Kotański
2013 - CHOPIN MUSI UMRZEĆ (rola: Ekspert 3/Chór), reż.: M.Wrona (Widowisko muzyczne / Komiks muzyczny)