Dorota Abbe-Kuźmińska

>> wróć do listy osób
 
  • Dorota  Abbe-Kuźmińska
  • Dorota  Abbe-Kuźmińska
  • Dorota  Abbe-Kuźmińska
  • Dorota  Abbe-Kuźmińska
  • Dorota  Abbe-Kuźmińska
  • Dorota  Abbe-Kuźmińska
  • Dorota  Abbe-Kuźmińska
  • Dorota  Abbe-Kuźmińska
  • Dorota  Abbe-Kuźmińska
  • Dorota  Abbe-Kuźmińska
  • Dorota  Abbe-Kuźmińska
  • Dorota  Abbe-Kuźmińska

Płeć kobieta
Rok urodzenia 1973
Wzrost 160 cm
Waga 52 kg
Sylwetka drobna
Kolor włosów brunet
Kolor oczu brązowe
Karnacja ciemna
Rozmiar odzieży M
Agent aktorski Agencja Skene
info@skene.pl
+48 22 841 38 21
Umiejętności Śpiew
Szermierka
Akrobatyka
Pływanie
Jazda na łyzwach
Prawo jazdy B
Żeglarstwo
Aerobik
Rolki
Pantomima
Gra na pianinie/fortepianie
Gra na gitarze
Języki obce angielski brit.
francuski
rosyjski
Taniec Step
Współczesny
> Pobierz portfolio > Obejrzyj filmy
Profile zawodowe
> Aktor
Resume Z wykształcenia jest aktorką i romanistką. Świetnie śpiewa i to w kilku językach, m.in.: po francusku, angielsku, w jidysz. Jej recital CYMES CHANSONS, w którym wykonywała klasyczne piosenki francuskie i żydowskie, przez kilka sezonów nie znikał z afisza Wrocławskiego Teatru Współczesnego.
Jest aktorką wszechstronną - komediową i dramatyczną. Potrafi wcielić się zarówno w szaloną nastolatkę, jak i dojrzałą, silną kobietę. Po premierze GIER (w reż. Redbada Klynstry) Łukasz Drewniak - dyżurny recenzent teatralny tygodnika PRZEKRÓJ - nazwał Ją - jedną z najciekawszych aktorek młodego pokolenia.
Za rolę szekspirowskiej Julii w spektaklu uznanego litewskiego reżysera Rimasa Tuminasa w dorocznym SUBIEKTYWNYM SPISIE AKTORÓW TEATRALNYCH Jacka Sieradzkiego publikowanym w tygodniku POLITYKA - została okrzyknięta najlepszą aktorką sezonu 2000/2001.
KTO ZNAJDUJE, ŹLE SZUKAŁ - tak brzmi tytuł spektaklu wg życia i
twórczości Agłaji Veteranyji w wykonaniu Doroty Abbe, reżyseria:
Lena Frankiewicz. Premiera spektaklu odbyła się w TEATRZE
KONSEKWENTNYM. Spektakl oparty jest na życiu i twórczości tragicznie zmarłej pisarki i aktorki. Przywoływane są kluczowe momenty Jej nieprzeciętnego życia, a jednocześnie za ich pomocą definiowana jest ostatnia decyzja Agłaji, jaką było nagłe przerwanie życia tuż po sukcesie wydawniczym Jej pierwszej powieści. Oglądając spektakl ma się wrażenie, że Agłaja za pośrednictwem Doroty (czy też może Dorota za pośrednictwem Agłaji) buduje inną rzeczywistość, w absurdalny sposób odklejając się od tej obiektywnej.

Wykształcenie:

1999 - Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi

Filmografia:

2008 - 99 w KRYMINALNI (Monika Smolińska),
2007 - 23 w BIURO KRYMINALNE (Anna Gerczyńska),
2005-2008 - PITBULL (serial tv) (prowadząca zajęcia adopcyjne; seria II (odcinek 11)),
2005 - KRÓTKA HISTERIA CZASU (uczestniczka imprezy),
2005 - 34 w FALA ZBRODNI (Róża),
2000 - 8 w TWARZE I MASKI Obsada aktorska

Spektakl:

2011 - Monodram KTO ZNAJDUJE, ŹLE SZUKAŁ (rola: Agłaja Veteranyja), reż.: L.Frankiewicz
2008 - BIEDRONKI POWRACAJĄ NA ZIEMIĘ (Lera), reż.: P.Kruszczyński
2008 - BAT YAM (Maria Wysocka), reż.: Y.Ronen
2006 - UCIEKAJĄCY SAMOLOT (Marguerite 1 + asystent reżysera), reż.: J.Tumidajski
2006 - BALLADYNA (Balladyna), reż.: K.Meissner
2005 - PRZYTULENI (Pastor), reż.: G.Gietzky
2005 - GŁOSY Z THERESIENSTADT, reż.: B.Kahan
2004 - KSIĘGA HIOBA, reż.: P.Cieplak
2004 - NISKIE ŁĄKI (Zoe), reż.: W.Krzystek
2003 - CAFE PANIKA.REWIA PANICZNA Z SONGAMI(Minutka),
reż.: Ł.Czuj
2003 - GRY (Debora Machnes,Pani Prokurator), reż.: R.Klynstra
2002 - ODEJŚCIE GŁODOMORA (Zosia), reż.: P.Kruszczyński
2001 - ROMEO I JULIA (Julia), reż.: R.Tuminas
2000 - CZERWONY SZALIK (Córka), reż.: zespół
2000 - PIOSENKI PANA BERANGERA (Panna z tamburynem),
reż.: M.Stebnicka
1999 - CZYŻ NIE DOBIJA SIĘ KONI? (Rubby), reż.: T.Dutkiewicz
1999 - Z GWIAZDĄ I TURONIEM (Marysia,Diabeł,Cyganka,Król Melchior,Żyd), reż.: Z.Poprawski