Bożena Baranowska

>> wróć do listy osób
 
  • Bożena Baranowska
  • Bożena Baranowska
  • Bożena Baranowska
  • Bożena Baranowska
  • Bożena Baranowska
  • Bożena Baranowska
  • Bożena Baranowska
  • Bożena Baranowska

Płeć kobieta
Rok urodzenia 1953
Wzrost 164 cm
Waga 68 kg
Sylwetka krępa
Kolor włosów blond
Kolor oczu niebieskie
Karnacja jasna
Rozmiar odzieży L
Agent aktorski Agencja Skene
info@skene.pl
+48 22 841 38 21
Umiejętności Śpiew
Prawo jazdy B
Języki obce angielski brit.
niemiecki
rosyjski
Taniec Towarzyski
> Pobierz portfolio > Obejrzyj filmy
Profile zawodowe
> Aktor
Resume Ciepła, sympatyczna i pełna dojrzałego uroku kobieta. Świetna, dwujęzyczna aktorka, grająca od kilkunastu lat również w filmach i serialach niemieckich. Z pasją aktorską łączy pasję pedagogiczną i reżyserską. Prowadzi zajęcia ze studentami w ETI Berlin (Europejski Instytut Teatralny) - Schauspielschule Berlin. Ze swoimi niemieckimi podopiecznymi przyjeżdża od kilku lat z przedstawieniami dyplomowymi na Festiwal Szkół Teatralnych w Łodzi. Współpracuje również z Teatrem Polskim we Wrocławiu. W ciągłych rozjazdach, w biegu. Z niezmiennym entuzjazmem podejmuje kolejne zawodowe wyzwania. Profesjonalna w każdym calu, do każdej następnej roli podchodzi jak do pierwszej.

Wykształcenie:

1977 - Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi

Filmografia:

2008 - POLSKA LOVE SERENADE (rola: Pani Sobieska), reż.: M.Wojtylo
2005-2006 - WARTO KOCHAĆ (policjantka Celina),
2004 - KANZLERAMT (rola: Minister spraw Zagranicznych), reż.: J.Schauffelen
2003 - LICHTER (właścicielka sklepu z sukniami komunijnymi),
2003 - PIĘKNA PANI SEIDENMANN (rola: Matka), reż.: J.Kijowski
1998 - IM NAMEN DES GESETZES (rola: Frau Ewa), reż.: Ch.Eichorn
1996 - CHARLESTON (rola: Ewa), reż.: F.Tsitos
1995 - SCHLIMME ZEICHEN (rola: Helena), reż.: Ch.Quadflieg
1994 - STICH INS HERZ (rola: Martina), reż.: H.Griessmayer
1993 - OBCY MUSI FRUWAĆ Obsada aktorska,
1993 - DER SHOWMASTER (rola: Małgosia), reż.: H.Griessmayer
1992 - MAU MAU Obsada aktorska,
1986 - MEWY (FRAGMENTY ŻYCIORYSU) (pielęgniarka, koleżanka Zosi),
1986 - GŁÓD SERCA (Krajewska),
1985 - DALEKI DYSTANS (Elżbieta, sekretarka w klubie),
1984 - TRAPEZ Obsada aktorska,
1982 - WIELKI SZU (żona Jurka),
1981 - WIELKI BIEG (rejestratorka Janka),
1981 - RDZA (Basia, córka Bryły),
1981 - KOBIETA SAMOTNA (nauczycielka),
1979 - KUNG - FU (Bendkowska)
1977 - DOKTOR MEDYCYNY (rola: Anna), reż.: T.Aleksandrowicz

Spektakle:

2007 - DON JUAN WRACA Z WOJNY (rola: Matka, Siostra Przełożona, Pierwsza Kobieta, Gospodyni), reż.: G.Roll
2006 - DON JUAN, forma twórczości: reżyseria
2006 - ONE (rola: Olga), reż.: M.Pęcikiewicz
2005 - MIĘDZY WENUS A ZIEMIĄ...forma twórczości:reżyseria
2003 - AZYL (rola: Kwasznia), reż.: K.Lupa
2001 - LETNICY , forma twórczości: reżyseria
2001 - PRZYPADEK KLARY (rola: Elżbieta), reż.: P.Miśkiewicz
1999 - KRWAWE GODY (rola: Matka), reż.: J.Szurmiej
1999 - PREZYDENTKI (rola: Erna), reż.: K.Lupa
1998 - HISTORIA PRL (rola: Baba), reż.:J.Jarocki
1985 - NA CZWORAKACH (rola: Dziewczyna, Wdowa II), reż.: T.Minc
1985 - BAR ŚWIAT (rola: Cyganeczka), reż.: I.Krobot
1984 - ANTYGONA (rola: Ismena), reż.: E.Bułhak
1983 - ŚWIĘTOSZEK (rola: Elmira), reż.:A.J.Dąbrowski
1983 - KROKODYL (rola: Żona), reż.: E.Korin
1982 - FIRCYK W ZALOTACH (rola: Klarysa), reż.: J.Bunsch Jacek
1981 - YO-YO (Obsada aktorska), reż.: T.Minc
1981 - WESELE (rola: Haneczka), reż.: I.Przegrodzki
1980 - OPĘTANI (rola: Maja Ochołowska), reż.: T.Minc
1980 - MATKA (rola: Zofia Plejtus), reż.: P.Piaskowski
1979 - PAN JOWIALSKI (rola: Helena), reż.: W.Zatorski
1978 - KRAM Z PIOSENKAMI (Obsada aktorska), reż.: T.Kozłowski
1977 - ROZSTANIE W CZERWCU (rola: Tania), reż.:G.Mrówczyński
1976 - GRA INTERESÓW (rola: Laura; Rysela; Sylwia), reż.: M.Kaniewska
TARTUFFE (rola: Elmira), reż.: A.Dabrowski
KANDYD (rola: Kunegunda), reż.: M.Wojtyszko
SKLEPY CYNAMONOWE (rola: Poldina), reż.: A.Woron
KONIEC PRZYTUŁKU (rola: Izabella), reż.: A.Woron
PROCES (rola: Pani Grubach), reż.: A.Woron
POCIĄG ŁAZARZA (rola: Matka), reż.: A.Woron
PROROK ILJA (rola: Baba), reż.: A.Woron
MERLIN (rola: Kobieta), reż.: A.Woron
SAMSARA DISCO (rola: Zinajda), reż.: A.Olsten

Czytanie sceniczne:

2008 - 2011 - PIASKOWNICA - M. Walczak
2008 - 2011 - SZAJBA - M. Sikorska - Miszczuk
2008 - 2011 - TRASH STORY - M. Fertacz
2008 - 2011 - NAD - M. Bieliński
2008 - KWARTET H. Mueller - Teatr Polski Wrocław

Reżyseria:

2009 - DON JUAN RETURN - Dyplom ETI Berlin
2006 - DON JUAN - Dyplom PWST Wrocław
2005 - MIĘDZY WENUS A ZIEMIĄ - Teatr im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy
2005 - SEXTET - Dyplom ETI Berlin
2001 - LETNICY - M. Gorki - Dyplom PWST Wrocław
2000 - Operetka - W. Gombrowicz - ETI Berlin
1997 - POKOJÓWKI - J. Genet - Theater La-mar Berlin

Nagrody:

2011 - Gloria Artis - Zasłużony Sztuce
2000 - Grand Prix na Ogólnopolskim Festiwalu Sztuki Aktorskiej w Kaliszu za role Erny
1985,1986 - Srebrna i Złota Iglica - Nagroda Publiczności we Wrocławiu
1980 - Nagroda za role Heleny w Panu Jowialskim A. Fredry na Ogólnopolskich Konfrontacjach Teatralnych `Klasyka Polska` w Opolu