Marta Klubowicz

>> wróć do listy osób
 
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz
  • Marta Klubowicz

Płeć kobieta
Rok urodzenia 1963
Wzrost 165 cm
Waga 54 kg
Sylwetka drobna
Kolor włosów ciemny blond
Kolor oczu niebieskie
Karnacja jasna
Rozmiar odzieży S
Agent aktorski Agencja Skene
info@skene.pl
+48 22 841 38 21
Umiejętności Prawo jazdy B
Pływanie
Strzelectwo
Jazda na łyzwach
Jazda na nartach
Języki ojczyste niemiecki
Języki obce niemiecki
rosyjski
Taniec Podstawy
> Pobierz portfolio
Profile zawodowe
> Aktor
Tworzy również z:
Pan Baron przychodzi i płaci guzikiem
Resume Aktorka o wielu twarzach, ciągle szukająca nowych wyzwań. Talent aktorski nie jest jedynym, który posiada. Aktorka jest tłumaczką literatury niemieckojęzycznej (m.in. dramatów Freda Apke), wydała również zbiory wierszy: `Wyznanie`, `Emigracje z Aniołem Stróżem` (1989), `Wiersze niepozbierane` (2005).
Była związana z wieloma teatrami w Polsce, a obecnie możemy zobaczyć Ją m.in. na scenie Teatru Komedia w Warszawie. Gra tam w pełnej humoru sztuce DZIEWCZYNY Z KALENDARZA.
Popularność zyskała dzięki roli w filmie OCH, KAROL (1985), a potem już nie schodziła z planu zdjęciowego. Z nowszych filmów warto zobaczyć Ją w MAŁEJ MATURZE 1947, czy w CZARNYM.
Sympatię widzów zdobyła również rolą Marioli w serialu PIERWSZA MIŁOŚĆ, a ostatnio fantastyczną rolą przedstawicielki ośrodka adopcyjnego w serialu USTA USTA.
Jest konkretna i zdecydowana, a zarazem pełna wdzięku i wewnętrznego ciepła.
Marta Klubowicz to profesjonalna i świetna aktorka, zawsze otwarta i chętna do współpracy.
Do każdej nowej propozycji podchodzi z ogromnym zapałem. Na pewno jeszcze nie raz o Niej usłyszymy.

Wykształcenie:

1985 - PWST Kraków, Filia Wrocław

Filmografia:

role pierwszoplanowe:

1982 - WAKACJE Z MADONNĄ (Danka), reż.: J.Kołodziejczyk
1983 - JAJO (Ewa), reż.: K.Szołajski
1984 - DZIEWCZĘTA Z NOWOLIPEK, RAJSKA JABŁOŃ (Amelka),
reż.: B.Sass
1985 - OH, KAROL (Paulina), reż.: R.Załuski
1987 - RAJSKI PTAK (Anka), reż.: M.Nowicki
1988 - WSZĘDZIE DOBRZE GDZIE NAS NIE MA (Eva), reż.: M. Klier
1990 - KOBIETA NA WCZASACH (Kobieta), reż.: C.Togay (Węgry)
1995 - MORULA (Natalie), reż.: F. Gruenmandl (Austria)

role drugoplanowe:

1987 - CESARSKIE CIĘCIE (Jola), reż.: S.Moszuk
1989 - JESZCZE TYLKO TEN LAS (Jaśka), reż.: J.Łomnicki
1993 - TYSIĄC DZIEWIĘĆSET CZTERDZIESTY PIĄTY (Maria),
reż.: P. Patzak (Austria)
2007 - MIŁOŚĆ W PRZEJŚCIU PODZIEMNYM (Aniela), reż.: J.Majewski
2008 - CZARNY (Matka), reż.: D.Matwiejczyk
2013 - film dokumentalno-fabularny BACZYŃSKI (Matka Barbary Drapczyńskiej), reż.: K.Piwowarski

role epizodyczne:

1990 - DOTKNIĘCI (Cecylka), reż.: W.Saniewski
1993 - EUROPA (Studentka), reż.: W.Glueck (Austria)
1994 - WYNAJMĘ POKÓJ (Doktor ginekolog), reż.: A.Titkow
1999 - NIE MA ZMIŁUJ (Pisarka Sylwia), reż.: W.Krzystek
1999 - ZAKOCHANI (Poznańska), reż.: P.Wereśniak
1999 - NORDRAND (Jolanta), reż. B.Albert ( Austria)

Seriale:

role pierwszoplanowe:

1984 - PRZYŁBICE I KAPTURY (Una), reż.: M.Piestrak
1985 - TULIPAN (Ania), reż.: J.Dymek i A.Swat
1987 - RZEKA KŁAMSTWA (Krystyna), reż.: J.Łomnicki
1987 - RODZINA KANDERÓW (Milka), reż.: Z.Chmielewski
1989-90 - POGRANICZE W OGNIU (Ewa), reż. A.Konic
1990-91 - W LABIRYNCIE (Dorota), reż.: P.Karpiński
1997-98 - CAŁE ZDANIE NIEBOSZCZYKA (Joanna),
reż.: I.Maslennikow
1998 - MACIEK, ROWER I EKONOMIA (Nauczycielka), reż.: P.Pitera

role drugoplanowe:

1988 - ODBICIA (Ewa), reż.: P.Ruciński
1998 - KLAN (Prokurator), reż.: P.Karpiński
1999 - CZUŁOŚĆ I KŁAMSTWA (Joanna), reż.: J.Żamojda, N.Koryncka-Gruz, M.Dejczer
2000 - SAMO NIEBO (Kaśka), reż.: P.Łazarkiewicz
2005- 2009 - PIERWSZA MIŁOŚĆ (Mariola), reż.: P.Nowicki. O.Khamidow
2005 - PENSJONAT POD RÓŻĄ (Matylda), reż.: M.Wojtyszko
2005 - BIURO KRYMINALNE, reż.: O.Khamidow
2005 - ANIOŁ STRÓŻ (Ania)
2006 - KOCHAJ, MNIE KOCHAJ (Eva Novina- Radzymińska)
2007 - 2008 - M JAK MIŁOŚĆ (Mama Madzi)

role epizodyczne:

1996 - DOM (Członkini komisji planowania), reż. J.Łomnicki
1999 - NA DOBRE I NA ZŁE (Michalska)
2001 - MIASTECZKO (Naczelna redaktor), reż.: M.Wojtyszko
2002 - M JAK MIŁOŚĆ (matka Magdy), reż.: W.Szarek
2003 - KRYMINALNI (Kawecka), reż.: P.Wereśniak
2008 - NAZNACZONY

Teatr TV:

role pierwszoplanowe:

1985 - MORDUJEMY VIVALDIEGO (Julie), reż.: J.Gruza
1987 - MGIEŁKA (Finka), reż.: J.Janicki
1987 - OBSESJE (Diana), reż.: G.Zalewski
1988 - BROSZKA (Amy), reż.: M.Świeżawski
1989 - INDYK (Laura), reż.: M.Wojtyszko
1990 - DRUGI POKÓJ, (Ona), reż.: A.Titkow
1996 - KOLACYJKA (Ellen), reż.: P.Karpiński
2000 - MIŁOŚĆ NA MADAGASKARZE (Aktorka), reż.: W.Krzystek

role drugoplanowe:

1989 - ZNAJOMEK Z FIESOLE (Rara), reż.: E.Dziewoński
1989 - JAKUBOWSKI I PUŁKOWNIK (Cosette), reż.: E.Dziewoński
1996 - SALON (Pani Denis), reż.: J.Dymek
1997 - PLAC BOHATERÓW (Herta), reż.: P.Szalsza
2001 - ODSZKODOWANIE, (Iwona), reż.: W.Kowalski, W.Adamek

TEATR:

Teatr Polski we Wrocławiu:

1985 - ?Śmierć Komandora? T.Łubieński, Zerlina ? reż. Eugeniusz Korin

Teatr Powszechny w Warszawie:

1985 - BAAL (Johanna), reż.: P.Cieślak
1986 - Obcy Bliscy G.Steisson, Gudrun ? reż.: Z.Huebner
1986 - Garderobiany H.Harwood ? reż.: Z.Huebner
1987 - Zmierzch I.Babel, Maruszka ? reż.: K.Meissner
1989 - Klub Picwicka C.Dickens , Izabella ? reż.: M.Wojtyszko
1990 - PARADA OSZUSTÓW: Nikt nie będzie się śmiał
1990 - DZIEWCZYNA, reż.: J.Grządzielski, CECE (Nada), reż.: R.Nyczka

Teatr Syrena w Warszawie:

1988 - ROXY (Roxy), reż.: T.Pluciński

Teatr Żydowski w Warszawie:

1991-92 - PROSTYTUTKI (Mira), reż.: E.Priwiezieńcew

Teatr im. Jana Kochanowskiego w Opolu:

1995 - DZWONY (Wiera), reż.: J.Głąb

Teatr Współczesny we Wrocławiu:

1996-97 - CUD NA GRRENPOINCIE (Teriza), reż.: Z.Lesień
1996 - FERDYDURKE (Młodziakowa), reż.: J.Bunsch
1997 - KORDIAN (Laura), reż.: J.Ostaszkiewicz

Bałtycki Teatr Dramatyczny w Koszalinie:

2002 - BALLADYNA (Goplana), reż.: J.Machulski
2003 - FAUST (Mefistofeles), reż.: F.Apke
2004 - WESELE (Rachela), reż.: B.Semotiuk

Teatr Narodowy:

2003 - KORONACJA (Bogna), reż.: Ł.Kos

Teatr na Woli:

2005 - KURA NA PLECACH (Pani Kobald), reż.: F.Apke

Teatr Komedia:

2002 - KOPCIUSZEK (Wróżka), reż.: K.Stępkowski -
2008 ? 2009 ?Zimny Prysznic?, reż.: Fred Apke; spektakl grany również w Teatrze Powszechnym w Radomiu.

Teatr Rozrywki w Chorzowie:

2005 - ODJAZD (Maria), reż.: F.Apke

Teatr Narodowy/ Laboratorium Dramatu:

2004 ? 2007 - KORONACJA (Bogna), reż.: Ł.Kos

Teatr Ludowy:

DIETHEATER (Wiedeń)
2004 - ANTYGONA W NOWYM JORKU (Anita), reż.: P.Szalsza

Stadthteater Fuerth:

2002 - PEER GONT (Solwegia), reż.: F.Apke

Teatr Bajka:

2007 - KOPCIUSZEK (Wróżka), reż.: K.Stępkowski

Teatr Studio w Warszawie:

2002 - KIEDY RANA... - Bałtycki Teatr Dramatyczny
2002 - OCALIŁ MNIE WIERSZ - monodram o Jerzym Kozarzewskim
2008 - WPROST ? monodram o Karolu Wojtylle do muzyki Pauliny Nosek
2009 - ŚMIERĆ ROMANTYZMU - spektakl poetycki o Jesephie von Eichendorffie do Muzyki Piotra Walewskiego

Spektakle niezależne:

2006 ? PAN BARON PRZYCHODZI BOSO I PŁACI GUZIKIEM, scenariusz i reżyseria: Fred Apke

Recitale Poetyckie:

USTAMI DO MILCZENIA - poezja własna do muzyki Tadeusza Pabisiaka

Reżyseria:
O4.2006 F. Apke ?Kura na plecach? Teatr Mały premiera w Teatrze Polskim we Wrocławiu.
NAGRODA POLSKIEGO RADIA Im.Witolda Hulewicza :Za stworzenie własnego teatru jednego aktora i odkrywanie twórców zapomnianych.
Warszawa 2002
HONOROWY OBYWATEL MIASTA NYSA - 2006