Sławomir Sulej

>> wróć do listy osób
 
  • Sławomir Sulej
  • Sławomir Sulej

Płeć mężczyzna
Rok urodzenia 1949
Wzrost 172 cm
Waga 77 kg
Sylwetka proporcjonalna
Kolor włosów inne
Kolor oczu szare
Karnacja jasna
Rozmiar odzieży M
Agent aktorski Mirosława Niemczyk
mirka@skene.pl
+48 600 944 321
Strona www www.sulej.ovh.org
Umiejętności Śpiew
Prawo jazdy B
Języki obce angielski brit.
rosyjski
grecki
Taniec Podstawy
poprzednie
następne
> Pobierz portfolio > Obejrzyj filmy
Profile zawodowe
> Aktor
Resume Aktor z dużym dorobkiem drugo- i trzecio- planowym. Ma za sobą również wiele ciekawych ról teatralnych. Największą popularność zyskał sobie rolą gangstera Kudłatego w komedii Juliusza Machulskiego KILER z 1997 roku. Sam o sobie mówi tak: - Chciałbym kiedyś zagrać kogoś miłego, rodzinnego i ciepłego, bo taki naprawdę jestem.

Wykształcenie:

1977 - Wydział Lalkarski PWST we Wrocławiu

Praca zawodowa:

od 2003 - obecnie - Teatr Nowy Łódź
1997 - 2001 - Teatr Nowy Łódź
1990 - 1997 - Teatr Studyjny`83 im. Juliana Tuwima Łódź
1987 - 1990 - Teatr Nowy Łódź
1984 - 1987 - Teatr im. Wojciecha Bogusławskiego Kalisz
1982 - 1984 - Teatr im. Adama Mickiewicza Częstochowa
1979 - 1982 - Teatr im. Juliana Tuwima Łódź
1978 - 1979 - Teatr im. Cypriana Kamila Norwida Jelenia Góra
1977 - 1978 - Teatr Dramatyczny Legnica

Filmografia:

2018 - INSPEKCJA (rola: Ławrientij Beria)
2018 - PITBULL OSTATNI PIES ( rola: Karaś)
2017 - PERFECT MATCH (rola: Wujek Stanisław)
2017 - SZARE POPOŁUDNIE (Obsada aktorska)
2017 - ZAKALEC (Obsada aktorska)
2016 - odc. 94 w serialu KOMISARZ ALEX (rola: stomatolog)
2015 - etiuda szkolna NIE DZISIAJ (rola: taksówkarz )
2015 - etiuda szkolna OD WŁOSA DO WŁOSA, WŁOS (rola: fryzjer)
2015 - odc. 11 w serialu PRZYPADKI CEZAREGO P. (rola: klient restauracji)
2014 - ANTYTERAPIA (rola: Szczepan)
2014 - etiuda szkolna DOM OPIEKI (rola: pracownik domu opieki)
2013 - MIASTO 44 (rola: mieszkaniec jednej z warszawskich kamienic), reż. i scen. J.Komasa
2012 - KAC WAWA (rola: barman Ogórek), reż. Ł.Karwowski
2011 - CHWILA NIEUWAGI, CZYLI DRUGI SZTOS (zomowiec)
2010 - WEEKEND (barman w gejowskiej knajpie)
2010 - KAFFE I GDAŃSK (Obsada aktorska)
2010 - MISTRZ I MAŁGORZATA (Behemot)
2009 - ZAMIANA (minister spraw zagranicznych)
2009 - NIE TEN CZŁOWIEK (Obsada aktorska)
2009 - BELCANTO (Obsada aktorska)
2008 - 1089 w PLEBANIA (Rubens)
2008 - 27 w PITBULL (Stanisław Kiruńczyk- Kirun)
2007 - 252 w ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH (mecenas)
2007 - 27 w FACECI DO WZIĘCIA (Właściciel psa)
2007 - 34, 39, 41-42 w DWIE STRONY MEDALU (policjant)
2006 - JOB CZYLI OSTATNIA SZARA KOMÓRKA (ormowiec)
2005 - LAWSTORANT (policjant)
2005 - FORTUNA CZYHA W LESIE (Ksiądz)
2004 - 168 w ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH (kosmita)
2004 - 2010 - PIERWSZA MIŁOŚĆ (Włodzimierz Szczepański, biologiczny dziadek Wojtusia Świątka, adoptowanego synka Agnieszki i Krzysztofa)
2003 - 141 w ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH (prowadzący teleturniej; nie występuje w czołówce)
2003 - 143 w ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH (stwórca)
2003 - 152 w ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH (Baranowski)
2003 - 2005 - SPRAWA NA DZIŚ (naczelnik policji)
2003 - 2005 - Seria I, CZEGO SIĘ BOJĄ FACECI, CZYLI SEKS W MNIEJSZYM MIEŚCIE (Gnat- chłopak Oli)
2002 - 116 w ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH (Cacek)
2002 - 58-60 w M JAK MIŁOŚĆ (Jakub Maciejewski, prokurator prowadzący śledztwo w sprawie napadu na Martę)
2002 - 6 w KRÓL PRZEDMIEŚCIA (pielęgniarz Zdzisio)
2001 - 93 w ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH (dowódca brygady)
2001 - 97 w ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH (sąsiad Rajmund Kotek)
2001 - PORANEK KOJOTA (Małpa- ochroniarz Prezesa)
2001 - 54 w PLEBANIA (majster w szwalni Borunia)
2001 - PIENIĄDZE TO NIE WSZYSTKO (chłop na rowerze)
2001 - 2002 - MARZENIA DO SPEŁNIENIA (mechanik samochodowy)
2001 - 53 w M JAK MIŁOŚĆ (Jakub Maciejewski, prokurator prowadzący śledztwo w sprawie napadu na Martę)
2001 - 14 w GRACZYKOWIE, CZYLI BUŁA I SPÓŁA (Obsada aktorska)
2000 - 61 w ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH (Alfred)
2000 - BAJLAND (policjant na dworcu)
1999 - PATRZĘ NA CIEBIE MARYSIU (Strugacki, producent filmowy)
1997 - SARA (Jaś, człowiek Józefa)
1997 - KILER (Kudłaty, współwięzień Kilera), reż.: J.Machulski
1996 - 9 w HONOR DLA NIEZAAWANSOWANYCH (Adam Jedynak)
1996 - 11 w HONOR DLA NIEZAAWANSOWANYCH (Henryk Rowid)
1996 - 14 w HONOR DLA NIEZAAWANSOWANYCH (naczelnik Maksym)
1995 - NIC ŚMIESZNEGO (pracownik domu pogrzebowego)
1995 - DZIEJE MISTRZA TWARDOWSKIEGO (diabeł Pruslas)
1994 - PSY 2. OSTATNIA KREW (Wyrek, współwięzień Franza)
1993 - TU STOJĘ... w CEST MON HISTOIRE (redaktor naczelny GAZETY)
1991 - LATAJĄCE MACHINY KONTRA PAN SAMOCHODZIK (aktor grający w filmie bandytę)
1991 - TRZY DNI BEZ WYROKU (tajny współpracownik MO)
1990 - ZABIĆ NA KOŃCU (płaczący aktor)
1990 - KRAMARZ (handlujący obrazkami Matki Boskiej Częstochowskiej; nie występuje w czołówce)
1990 - KANALIA (człowiek Jegorowa, zabójca Pigularza i Sykstusa; nie występuje w czołówce)
1990 - DZIEWCZYNA Z MAZUR (klient zajazdu ZŁOTE STAWY; nie występuje w czołówce)
1989 - WIATRAKI Z RANLEY (barman w kantynie; nie występuje w czołówce)
1988 - POMIĘDZY WILKI (barman w kantynie)
1988 - KORNBLUMENBLAU (więzień w bloku artystów)
1987 - PUSTA KLATKA (Obsada aktorska)

Teatr TV:

1998 - GWIAZDA SEZONU (Herbie Henderson), reż.: A.Urbański
1997 - HISTORIA O PTAKU CIS (Javox), reż.: G.Volkman-Kempinsky
1996 - EPITAFIA POLSKIE (Obsada aktorska)
1993 - WRÓĆ KROPECZKO (Elmo), reż.: T.Worontkiewicz
1992 - SĄD NAD BRZOZOWSKIM (Diamand), reż.: G.Królikiewicz

Spektakle:


2016 - DOGVILLE (rola: Narrator) reż.: M. Liber / Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka Łódź
2015 - LŚNIĘ (rola: Halloran) reż.: T. Bazan / Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka Łódź
2015 - WIĘCEJ NIŻ MOŻESZ ZJEŚĆ (obsada aktorska) reż.: M. Nowak / Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka Łódź
2015 - OPOWIEŚĆ WIGILIJNA (obsada aktorska) reż.: T. Dajewski / Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka Łódź
2014 - ZAJMIJ SIĘ SEKSEM! (obsada aktorska) reż.: W. Bartoszek / Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka Łódź
2014 - KLAJSTER (rola: Prezes) reż.: W. Klemm / Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka Łódź
2014 - AKIMUDY (rola: Akimud) reż.: P. Sieklucki / Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka Łódź
2014 - BRYGADA SZLIFIERZA (obsada aktorska) reż.: R. Brzyk / Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka Łódź
2012 - I IFIGENIA EURYPIDES (obsada aktorska) reż.: T. Bazan / Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka Łódź
2012 - WIECZÓR TRZECH KRÓLI ALBO CO CHCECIE (rola: Sir Tobiasz) reż.: K. Raduszyńska / Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka Łódź
2012 - KOKOLOBOLO, CZYLI O PRZYPADKACH ŚLEPEGO MAKSA I SZAI MAGNATA (role: Szmul Rozenblum, Reb Jeszua) reż.: J. Głomb / Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka Łódź
2012 - KARZEŁ, DOWN I INNE ŻYWIOŁY (rola: Sąsiad) reż.: W. Rubin / Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka Łódź
2011 - ŚWIĘTA JOANNA SZLACHTUZÓW (Obsada aktorska), reż.: J.Tumidajski
2010 - TRANSFER (Ostatni gość / Kulawy), reż.: N.Rakowski
2009 - KRÓL DUCH (Obsada aktorska), reż.: Ł.Kos
2009 - NA DNIE (Kostylew), reż.: I.Janiszewski
2008 - BRYGADA SZLIFIERZA KARHANA (Obsada aktorska), reż.: R.Brzyk
2006 - TERMOPILE POLSKIE (Kniaź Patiomkin-Marszałek...), reż.: A.Maria Marczewski
2006 - ROZBITY DZBAN (Służący rady sądu), reż.: J.Zelnik
2005 - URODZINY STANLEYA (Goldberg Natan), reż.: R.Kotys
2005 - NIEWIARYGODNE PRZYGODY BARONA MUNCHHAUSENA (Baron Münchhausen), reż.: R.Caban
2004 - H. (Poloniusz), reż.: J.Klata
2004 - MONSERRAT (Izquierdo), reż.: G.Królikiewicz
2003 - DOŻYWOCIE (Łatka), reż.: Sz.Szczykno
1999 - ŻYCIE JEST SNEM (Clotaldo), reż.: J.Sut
1998 - FAUST (Puk), reż.: Z.Jaskuła
1997 - DOPEŁNIENIE MIŁOŚCI (Radca-Zwierz), reż.: Z.Maciak
1997 - ZIELONE RĘKAWICZKI (Symeon), reż.: J.Sut
1997 - BALLADA O WIELKIEJ MAKABRZE (Purpelniuch), reż.: Sz.Szczykno
1996 - SPLENDIDS (Jean), reż.: A.Urbański
1996 - CHORY Z UROJENIA (Pan Biegunka, Pan Czyściciel, Pan Wiara), reż.: M.Siudziński
1996 - NIE-BOSKA KOMEDIA (Mąż - Hrabia Henryk), reż.: Z.Jaskuła
1995 - PRZEDSTAWIENIE POŻEGNALNE (Biały Clown), reż.: Z.Jaskuła
1994 - MAŁY KSIĄŻĘ (Pilot, Podróżny), reż.: A.Mellin
1994 - VARIETES TUWIM (Mefistofeles), reż.: Z.Jaskuła
1994 - BIAŁE MAŁŻEŃSTWO (Dziadek), reż.: J.Chmielnik
1994 - PODRÓŻ DO KRESU NOCY (Robinson), reż.: R.Nyczka
1993 - PIERŚ CZYLI PRZYPADEK... (Monodram), reż.: G.Kempinsky
1993 - DZIECI Z BULLERBYN (Olle), reż.: Z.Jaskuła
1992 - ROMEO I JULIA (Capulet), reż.: P.B.Jędrzejczak
1992 - ARCHITEKT I CESARZ ASYRII (Cesarz), reż.: P.Bikont
1991 - NIEJAKI PIÓRKO (Sędzia, Komisarz policji...), reż.: P.B.Jędrzejczak
1990 - CZERWONE PANTOFELKI ELISZKI (Obsada aktorska), reż.: P.B. Jędrzejczak
1989 - DOŻYWOCIE (Służący II), reż.: L.Benoit
1989 - KORDIAN (Dozorca James Parku), reż.: J.Hutek
1988 - JA, GOMBROWICZ (Kolega I), reż.: W.Szulczyński
1988 - BESTIA I PIĘKNA (Oprawca), reż.: K.Rogoż
1986 - PIEKARZ, PIEKARZOWA, PIEKARCZYK (Fessard-Lebonze + asystent reżysera), reż.: M.Korwin
1986 - SŁUGA DWÓCH PANÓW (Brighella), reż.: M.Korwin
1986 - CZAPA, CZYLI ŚMIERĆ NA RATY (Kuźma), reż.: S.Szaciłowski
1986 - ANGELO TYRAN PADWY (rola: Gaboardo), reż.: M.Bargiełowski
1985 - TRZY SIOSTRY (Włodzimierz Rode), reż.: B.Tosza
1985 - PINOKIO. HISTORIE O SOSNOWYM... (Lis), reż.: P.Basiński
1984 - KAJTUŚ CZARODZIEJ (Stróż; Szewc; Nauczyciel; Kelner), reż.: J.Kordziński
1984 - NA PEŁNYM MORZU (rola: Mały rozbitek), reż.: J.Kusza
1983 - ZBRODNIA I KARA (Porfiry), reż.: W.Kopciński
1983 - 3 x JANUSZ GŁOWACKI (On), reż.: J.Hutek
1983 - HIOB (Sofar z Naama), reż.: W.Kopciński
1983 - ROZMOWY UCHODŹCÓW (Ziffel), reż.: J.Hutek
1982 - BÓG SIĘ RODZI, MOC TRUCHLEJE... (Grajek), reż.: A.Strokowski
1982 - OPOWIEŚCI LASKU WIEDEŃSKIEGO (rola: Gość w winiarni), reż.: H.Adamek
1981 - ANTYGONA (rola: strażnik I), reż.: J.Jasielski
1980 - ODPRAWA POSŁÓW GRECKICH (Jeden z gromady), reż.: J.Jasielski
1980 - OKUP DLA WSZYSTKICH (Paul), reż.: T.Pliszkiewicz
1980 - WYPRAWA DO... Program składany (Dong co ma świecący nos), reż.: T.Szymański
1979 - PROTESILAS I LAODAMIA (Obsada aktorska), reż.: H.Tomaszewski
1979 - PRZEŹROCZYSTY POKÓJ (rola: uczestnik seansu) reż.: K.Lupa
1979 - TYLKO MARTWY KOLEGA JEST DOBRYM KOLEGĄ (Bertram), reż.: A.Kowalczyk
1978 - DZIADY CZ. III (rola: diabeł), reż.: G.Mrówczyński
1978 - FARFURKA KRÓLOWEJ BONY (role: Dworzanin, Żak Florek), reż.: M.Biliżanka
1978 - IWONA, KSIĘŻNICZKA BURGUNDA (Innocenty; Lokaj), reż.: M.Grabowski
1977 - LATO W NOHANT (Teodor Rousseau), reż.: J.Wyszomirski

PRZED SKLEPEM JUBILERA (Obsada aktorska), reż.: A.M.Marczewski
TEATR W 5 (ŁATWYCH) LEKCJACH (Obsada aktorska), reż.: R.Caban
KABARET PO TAMTEJ STRONIE (Obsada aktorska), reż.: J.Sut
ZIEMIA OBIECANA (rola: Muller), reż.: R.Caban
ZWIERZĘTA DOKTORA DOLITTLE(Obsada aktorska), reż.: Z.Jaskuła
EDYP KRÓLEM (rola: Terezjasz)
MAKBET (Obsada aktorska), reż.: A.Pawłowski
PRZEMIANA (Obsada aktorska), reż.: Z.Brzoza
BRUNO SCHULZ - ARTYSTA NIECHCIANY (Obsada aktorska), reż.: A.Pawłowski
TEATR CZASÓW NERONA I SENEKI (Obsada aktorska), reż.: K.Rościszewski
MĘCZEŃSTWO PIOTRA OHEYA (Obsada aktorska), reż.: J.Hutek
RYBKA WE CZWORO (Obsada aktorska), reż.: J.Hutek
SPADAJĄ LIŚCIE SPADAJA JABŁUSZKA (Obsada aktorska), reż.: J.Pazdro
CHOINKA STRACHU (Obsada aktorska), reż.: J.Hutek
PAMIĘTNIK MATKI FORNALSKIEJ (Obsada aktorska), reż.: K.Obidniak
PASTORAŁKA (Obsada aktorska), reż.: Skotnicki
SIMANIONKI (Obsada aktorska)
WYSPA SKARBÓW (Obsada aktorska), reż.: M.Kaniewska
NADOBNISIE I KOCZKODANY (Obsada aktorska), reż.: K.Lupa


Etiudy szkolne PWSFTviT:

1997 - KILKA SŁÓW O ANNIE (Obsada aktorska)
1995 - PRZED ZMIERZCHEM (Dowódca)
1991 - JOHNY POSZEDŁ NA WOJNĘ (Ordynator)
1990 - NIE BĘDZIESZ SIĘ BAŁ NICZEGO (Obsada aktorska)
1989 - TRZECH IDZIE (Forma twórczości: Realizacja)
1989 - OSTATNIA WOLA (Obsada aktorska)
1988 - SUŁAK (Obsada aktorska)

Kabarety:

HOTEL WANTZ reż.: P.Jędrzejczak
TABLOID reż.: R.Caban

Inne:

1998 - Nagroda Artystyczna Wojewody Łódzkiego