Maja Barełkowska

>> wróć do listy osób
 
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska
  • Maja Barełkowska

Płeć kobieta
Rok urodzenia 1962
Wzrost 168 cm
Waga 57 kg
Sylwetka szczupła
Kolor włosów blond
Kolor oczu niebieskie
Karnacja jasna
Rozmiar odzieży S
Agent aktorski Adrian Stanisławski
adrian@skene.pl
+48 600 949 373
Umiejętności Gra na pianinie/fortepianie
Prawo jazdy B
Jazda konna
Aerobik
Pływanie
Nurkowanie
Windsurfing
Rower
Tenis ziemny
Jazda na łyzwach
Jazda na nartach
Języki obce angielski brit.
francuski
rosyjski
ukraiński
angielski u.s.a.
Taniec Klasyczny
Towarzyski
Podstawy
> Pobierz portfolio > Obejrzyj filmy
Profile zawodowe
> Aktor
Tworzy również z:
`Miłość mi wszystko wyjaśniła` Maja Barełkowska i Wiesław Komasa

Maja Barełkowska Piotr Cyrwus
Resume Aktorka najwyższego formatu - filmowa i teatralna. Uwielbiana przez publiczność krakowskich teatrów, ma też ogromy dorobek filmowy. Zadebiutowała w DEKALOGU Kieślowskiego. Jest perfekcjonistką, gotową na wszystko: na słowo - akcja - na planie filmowym, na trzeci dzwonek w teatrze... a po spektaklu, czy dobrze zagranej scenie - czuje się pięknie zmęczona. Najbardziej lubi przyjaźnie wynikające z fascynacji wspólną pracą. Kocha wracać do zgiełku rodziny - dorosłych dzieci, męża i psa. Bez Nich nie byłaby, kim jest. Tylko podczas podróży nie czuje głodu grania - świetnie czuje się w Azji, a szczególnie w Mongolii, śpiąc w jurcie na pustyni Gobi z widokiem na rozgwieżdżone niebo, jakiego nigdzie indziej nie ma.
Uwielbia samoloty i lotniska, krakowski Rynek o letnim poranku, Halę Mirowską wiosną, a warszawskie metro cały rok. Dla Niej każdy dzień to prezent, a dzień do dnia niepodobny: jutro może zdarzyć się wszystko...

Wykształcenie:

1985 - PWST w Krakowie

Doświadczenie zawodowe:

1985 - 1986 - Teatr Polski w Warszawie
1986 - 1989 - Teatr im. S.Jaracza w Łodzi
1989 - 1992 - Teatr STU w Krakowie
Od 1997 - Teatr Ludowy w Krakowie - Nowej Hucie

Filmografia:

2017 - odc. 16, 17 w serialu DZIEWCZYNY ZE LWOWA (rola: matka Denisa)
2017 - film krótkometrażowy TRZEBA UWAŻAĆ NA SŁOŃCE (rola: Katarzyna)
2016 - PITBULL. NIEBEZPIECZNE KOBIETY (rola: żona `Okeja`)
2015 - DEMON (rola: Ciotka), reż.: M. Wrona
2015 - OBCE NIEBO (rola: Babcia)
2014 - odc. 1074, 1075 w serialu BARWY SZCZĘŚCIA (rola: Wiktoria Wierzbicka), reż.: K. Dębska
2014 - OBYWATEL (rola: Nauczycielka), reż.: J. Stuhr
2014 - odc. 150 w serialu OJCIEC MATEUSZ (rola: Halina Michalska), reż.: A. Żmijewski
2013 - MAGMA (rola: Matka bliźniaczek), reż.: P. Maślona
2013 - CZĘSTOTLIWOŚĆ DRGAŃ (rola: Zofia, matka Natalii), reż.: A. Biedrzycki
2012 - 100DNIÓWK@ (rola: Mama Agnieszki), reż.: A. Leone
2012 - odc. 57, 58, 59 w serialu CZAS HONORU (rola: Berta Kurchner)
2012 - odc. 7 w serialu PRAWO AGATY (rola: Komornik Karnowska)
2010 - odc. 55 w serialu OJCIEC MATEUSZ (rola: Mama Darka), reż.: W. Nowak
2009 - odc. 394 w serialu NA DOBRE I NA ZŁE (rola: Teresa Kubicz, żona Waldemara)
2009/2010 - serial MAJKA (rola: Halina, matka Aleksandry)
2009 - HISTORIA KOWALSKICH (rola: Bielecka)
2006 - KTO NIGDY NIE ŻYŁ... (rola: Pani Leszczyńska, gość matki Jana)
2006 - ZAKOCHANY ANIOŁ (Obsada aktorska)
2005 - odc. 3 w serialu TAK MIAŁO BYĆ (rola: Feliksiakowa, matka Sylwka)
2005 - odc. 9 w serialu SZANSE FINANSE (rola: Dyrektorka domu dziecka)
2004 - KAROL. A MAN WHO BECAME POPE (rola: Zakonnica w siedzibie arcybiskupa krakowskiego)
2003 - 2011 - serial NA WSPÓLNEJ (rola: Elżbieta Rzeźniczak, wychowawczyni)
2001 - EDGES OF THE LORD (rola: Matka żydowskiego chłopca)
2000 - 2001 - serial MIASTECZKO (rola: Koleżanka Tomka w banku)
1997 - odc. 3 w serialu SŁAWA I CHWAŁA (rola: Ukraińska chłopka)
1997 - 2012 - serial KLAN (rola: Barbara, siostra Bogny Różyckiej, potem Ruczaj)
1994 - ŚMIERĆ JAK KROMKA CHLEBA (rola: Pielęgniarka w przychodni zakładowej)
1989 - PORNO (rola: Ulka - koleżanka Agi)
1988 - ŁABĘDZI ŚPIEW (Obsada aktorska)
1988 - serial DEKALOG (rola: Majka), reż.: K. Kiślowski


Spektakle TV:

2007 - DOKTOR HALINA (rola: Matka)
1999 - RUDY (rola: Matka Rudego)
1994 - ZIARNO ZROSZONE KRWIĄ (Obsada aktorska)
1991 - ŚMIERĆ (rola: Gina)
1989 - ANATOL (rola: Gabriela)


Spektakle:

2016 - UKRAIŃSKI DERAMERON (rola: Krycha, Matka) reż.: V. Troicki / Teatr Polski im. Arnolda Szyfmana Warszawa
2015 - DZIEWCZYNKI (rola: Justyna) reż.: B. Suchocka / Teatr Polski im. Arnolda Szyfmana Warszawa
2014 - KIEDY KOTA NIE MA (rola: Ethel Pomfrey), reż.: A. Rozhin/Teatr Capitol
2013 - QUO VADIS (rola: Dama Zapomniana), reż.: J.Wiśniewski / Teatr Polski
2013 - DŁUGI WEEKEND (rola: Wanda), reż.: P. Dąbrowski/Białostocki Teatr Komedialnia Białystok
2012 - czytanie dramatu JA, SZYMON SŁUPNIK (Obsada aktorska), reż.: O.Spisak / Laboratorium Dramatu
2012 - KUBUŚ I JEGO PAN (rola: Matka), reż.: W. Nurkowski/Teatr Ludowy Kraków
2012 - HAMLET (rola: Gertruda), reż.: K. Jasiński/Teatr STU Kraków
2011 - UDAJĄC OFIARĘ (rola: Matka), reż.: A. Bubień/Teatr Ludowy Kraków
2010 - PTAKI (rola: Olga), reż.: P.Waligórski
2009 - DUETY. KWINTET ROMANTYCZNYCH KOMEDII NA PARĘ AKTORÓW (Obsada aktorska), reż.: W.Nurkowski
2008 - PÓŁ ŻARTEM, PÓŁ SERCEM (rola: Florence), reż.: W.Nurkowski
2007 - WALENTYNKI (rola: Walentyna - 60 lat), reż.: P.Szumiec
2007 - BIESY (rola: Barbara Pietrowna Stawrogin), reż.: K.Jasiński
2007 - OPOWIEŚCI O ZWYCZAJNYM SZALEŃSTWIE (rola: Matka), reż.: A.Celiński
2006 - BAJZEL (rola: Magda), reż.: P.Jędrzejas
2005 - APOKALIPSA HOMARA (rola: Paige), reż.: W.Nurkowski
2005 - RYSZARD III (rola: Królowa Elżbieta), reż.: J.Stuhr
2004 - KOBIETA MĘŻNA, CZYLI RZECZ... (rola: Joanna Beretta Molla), reż.: P.Cyrwus
2004 - KRÓLOWA ŚNIEGU (rola: Królowa Śniegu), reż.: W.Nurkowski
2004 - ZEMSTA (rola: Podstolina), reż.: K.Jasiński
2003 - ŻYCIE: TRZY WERSJE (rola: Ines Finidori), reż.: W.Nurkowski
2003 - BETLEJEM - MISTERIUM NA BOŻE NARODZENIE - Program składany (rola: Żona Bartka; Matka), reż.: W.Nurkowski
2001 - KRĄG PERSONALNY 3:1 (rola: Anna), reż.: P.Chołodziński
2000 - KRAWIEC (rola: Nana), reż.: T.Wysocki
1999 - PTERODACTYLE (rola: Grace Duncan), reż.: P.Chołodziński
1999 - ZAGRAJ TO JESZCZE RAZ, SAM (rola: Dziewczyna z muzeum), reż.: T.Obara
1998 - WESOŁE KUMOSZKI Z WINDSORU (rola: Pani Alicja Ford), reż.: J.Stuhr
1998 - DZIADY cz. III CELA KONRADA (rola: Anioł Stróż), reż.: Ł.Kos, M.Wrona
1995 - CZEGO NIE WIDAĆ (rola: Vicki; Brooke Ashton), reż.: W.Laskowska
1994 - WARIAT I ZAKONNICA, czyli nie ma złego, co by na jeszcze gorsze nie wyszło (rola: Siostra Anna), reż.: K.Jasiński
1994 - GRA SNU (rola: Matka), reż.: M.Kalita
1991 - MARKIETANKI (rola: Molly), reż.: K.Jasiński
1991 - SŁOŃCE ZACHODZI (rola: Makabra; Papuga; Św.Michał), reż.: H.van Jules
1989 - GWIAZDY NA PORANNYM NIEBIE (rola: Maria), reż.: W.Masluk
1988 - NIEBEZPIECZNE ZWIĄZKI (rola: Prezydentowa de Tourvel), reż.: B.Hussakowski
1988 - CHOINKA U IWANOWÓW (rola: Służąca; Lew), reż.: W.Zawodziński
1987 - WESELE (rola: Panna Młoda), reż.: B.Hussakowski
1987 - BUNT KOMPUTERÓW (rola: Ewa), reż.: W.Kępczyński
1986 - ZACZAROWANA KRÓLEWNA (Obsada aktorska), reż.: K.Dejmek
1986 - PRAWDZIWE DZIEJE A KU (rola: Mniszka), reż.: J.Hutek
1984 - TERAPIA GRUPOWA (Obsada aktorska), reż.: J.Jarocki


Krótki metraż, dokument, animacja:

2008 - TRZECH KUMPLI (Kobieta)
1990 - UFAM TOBIE (jako Lektor)


Nagrody:

1985 - Łódź - III OPSDST - nagroda uczestników Międzynarodowego Stażu Młodej Krytyki Teatralnej za rolę Maszy w przedstawieniu TRZY SIOSTRY A.Czechowa (PWST w Krakowie)