Kinga Kowalska (dawniej Waligóra)

>> wróć do listy osób
 
  • Kinga  Kowalska (dawniej Waligóra)
  • Kinga  Kowalska (dawniej Waligóra)
  • Kinga  Kowalska (dawniej Waligóra)
  • Kinga  Kowalska (dawniej Waligóra)
  • Kinga  Kowalska (dawniej Waligóra)
  • Kinga  Kowalska (dawniej Waligóra)
  • Kinga  Kowalska (dawniej Waligóra)

Płeć kobieta
Rok urodzenia 1984
Wzrost 164 cm
Waga 50 kg
Sylwetka szczupła
Kolor włosów ciemny blond
Kolor oczu niebieskie
Karnacja jasna
Rozmiar odzieży S
Agent aktorski Adrian Stanisławski
adrian@skene.pl
+48 600 949 373
Umiejętności Śpiew
Gra na flecie
Gra na skrzypcach
Prawo jazdy B
Jazda konna
Akrobatyka
Szermierka
Pływanie
Żeglarstwo
Rolki
Siatkówka
Jazda na łyzwach
Jazda na nartach
Języki obce angielski brit.
niemiecki
angielski u.s.a.
łacina
Taniec Klasyczny
Współczesny
Historyczny
Narodowy
> Pobierz portfolio > Obejrzyj filmy
Profile zawodowe
> Aktor
Tworzy również z:
Z teatrem na Ty! Warsztaty teatralne
Resume Dyplom Aktora Dramatu uzyskała w 2007 roku po ukończeniu Państwowego Studium Aktorskiego im. A.Sewruka przy Teatrze im. S.Jaracza w Olsztynie. Zaraz po studiach dostała angaż w Teatrze im. Juliusza Osterwy w Lublinie, gdzie pracowała cztery lata. Przed kamerą czuje się równie dobrze, jak na deskach teatru. W 2009 roku zagrała w niezależnym filmie AT OGLOG, wyświetlanym na FPFF w Gdyni. Na małym ekranie zadebiutowała w serialu NA DOBRE I NA ZŁE w trudnej roli młodej, delikatnej kobiety, która musi poradzić sobie z traumą, jakiej doznał jej narzeczony - żołnierz powracający z misji. Niedługo potem dostała stałą rolę w serialu M JAK MIŁOŚĆ, w którym wcieliła się w rolę bezwzględnej kochanki. Ostatnio zagrała również w serialu kryminalnym KOMISARZ ALEX. Kinga wychodzi z założenia, że każde doświadczenie kształtuje osobowość aktorską, dlatego stara się rozwijać na wielu płaszczyznach. Brała udział w warsztatach taneczno-ruchowych organizowanych przez Instytut Muzyki i Tańca w Teatrze Polskim w Warszawie, w warsztatach aktorskich z techniki Meisnera, jest też magistrem pedagogiki i logopedą. Delikatne, regularne rysy twarzy oraz silna osobowość dają ciekawe połączenie. Naturalna i dziewczęca, z drugiej zaś strony pewna siebie, atrakcyjna i kobieca. Ambitna i gotowa, aby zaistnieć na dużym ekranie, bo realizuje to, co sobie założyła.

Wykształcenie:

2004 - 2007 - Studium Aktorskie przy Teatrze im. S.Jaracza w Olsztynie, Dyplom aktora dramatu

Doświadczenie zawodowe:

Od 2007 - aktorka Teatru im. J.Osterwy w Lublinie

Filmografia:

2015 - odc. 2126 w serialu NA WSPÓLNEJ (rola: Urzędniczka Starecka) reż.: U. Urbaniak
2015 - odc. 14 w serialu O MNIE SIĘ NIE MARTW (Obsada aktorska)
2014 - odc. 67 w serialu KOMISARZ ALEX (rola: Sekretarka Baumana)
2014 - odc. 974, 975 w serialu M JAK MIŁOŚĆ (rola: Danuta Ozon, żona Michała)
2014 - odc. 2600 w serialu KLAN (rola: Manikiurzystka)
2014 - serial KOMISARZ ALEX (Obsada aktorska), reż.: K. Lang
2014 - serial MIASTO 44, reż.: J. Komasa (postsynchrony)
2012 - 2013 - odc. 932, 936, 943, 959, 962, 968 w serialu M JAK MIŁOŚĆ (rola: Danka Ozon - była żona Michała)
2011 - odc. 466 w NA DOBRE I NA ZŁE (rola: Iwona), reż.: K. Piwowarski
2009 - AT OGLOG (postać: Warren), reż.: J.Zubrzycki

Spektakle:

2016 - WKRÓTCE NADEJDZIE TEN CZAS (rola: Ingrid) reż. P. Partyka/A. Nowicka
2015 - DRAMATORIUM William Butler Yeats ? opowiadania, prow. A. Wyrwik
2015 - DRAMATORIUM: Opowiadania z Dalekiego Wschodu, prow. A. Wyrwik
2015 - GRRROŹNE DRAMATORIUM, prow. A. Wyrwik
2015 - DRAMATORIUM w kuflu piwa, czyli literatura po czesku`, prow. A. Wyrwik
2015 - DRAMATORIUM - `Amerykański relaks`, J. Strachota, prow. A. Wyrwik
2015 - DRAMATORIUM z opowiadaniami Borisa Viana, prow. A. Wyrwik
2015 - DRAMATORIUM Opowiadania Jacka Londona, prow. A. Wyrwik
2010 - BIAŁY DMUCHAWIEC (rola: Ładna Dwudziestoparoletnia), reż.: K.Babicki
2009 - NOC WIELKIEGO SEZONU (rola: Paulina), reż.: K.Babicki
2009 - WIDNOKRĄG (rola: Anna), reż.: B.Tosza
2008 - ROCKNROLL (Esme /w młodości/; Alice), reż.: K.Babicki
2008 - WSZYSTKO DOBRE, CO SIĘ DOBRZE KOŃCZY (Helena), reż.: T.Bradecki
2008 - SARMACJA (Kasieńka), reż.: K.Babicki
2008 - BALLADYNA (Alina), reż.: B.Ciosek
2007 - IDIOTA (Aleksandra), reż.: K.Babicki
2007 - ŻOŁNIERZ KRÓLOWEJ MADAGASKARU (Panna Halineczka, kelnereczka), reż.: T.Bradecki
2007 - MIŁOŚĆ NA KRYMIE (Caryca Katarzyna), reż.: K.Babicki
2007 - WESELE (Panna Młoda), reż.: K.Babicki
2007 - CZŁOWIEK - ŚMIETNIK M. Visniec (Praczka Mózgów, Hostessa), reż.: B.Nowicka / Teatr im. Stefana Jaracza w Olsztynie
2006 - FRANZ K. na podstawie PROCESU F.Kafki oraz KUSZENIA FRANZA K. A.Bartnikowskiego (Greta; Inspektor; Panna Montag; Dziewczynka u Titorellego; Oprawca), reż.: C.Ilczyna / Teatr im. Stefana Jaracza w Olsztynie
2006 - NIE - BOSKA KOMEDIA (Obywatelka), reż.: K.Zaleski / Teatr im. Stefana Jaracza w Olsztynie
2006 - OPOWIEŚCI O ZWYCZAJNYM SZALEŃSTWIE (Janka), reż.: B.Nowicka / Teatr im. Stefana Jaracza w Olsztynie
2005 - BABY PRUSKIE (Małgorzatka), reż.: S.Szczykno / Teatr im. Stefana Jaracza w Olsztynie
2005 - BŁĄDZENIE... CZYLI SERCE ZNA DROGI, KTÓRYCH ROZUM NIE ZNAJDZIE wg B.Okudżawy (Anioł I), reż.: J.Abrahamowicz / Teatr im. Stefana Jaracza w Olsztynie
2010 - POOL (NO WATER) (rola: Pielęgniarka), reż.: Ł.Witt-Michałowski / Scena Prapremier In Vitro w Lublinie

Inne:

Etiudy:

2015 - etiuda studencka, reż T. Mróz (Akademia Multi Art), rola: Bizneswoman

Reklama:

2014 - NC+ Mini Mini
2014 - VOCALER
2014 - McDONALDS
2014 - MANHATTAN
2013 - MERCEDES - BENZ
2013 - WINIARY
2013 - PERSPIBLOCK
2013 - NIVEA
2011 - DANONE
2011 - IBUPROM MAX
2011 - PLAY (projektantka)
2010 - NARODOWE SIŁY REZERWOWE. PASJA I WYZWANIE (rola: Lekarka), reż.: N.Rudaś - projekt dla Ministerstwa Obrony Narodowej
2010 - SPŁYWY KAJAKOWE, PRZYGODA GWARANTOWANA (rola: Dziewczyna), reż.: A.Jachim
2010 - Bank BPH (rola: Asystentka)
2009 - RMF FM (rola: Sekretarka)

Głos:

2015 - BÓG, HONOR, OJCZYZNA reż. A. Nowicka - czytanie performatywne
2011 - ŚMIERĆ SZCZĘŚLIWA reż.: Ł.Witt-Michałowski (praca głosem - nagranie scen dramatycznych do spektaklu pantomimicznego)

Teledyski:

2017 - teledysk Sióstr Goławskich do piosenki `My Lord`, reż. K. Mąka, (rola: Kobieta)

Warsztaty:

2015 - PROJEKT: AKTOR - Warsztaty Mistrzowskie, prowadzenie: Anna Polony, Elżbieta Karkoszka, Monika Rasiewicz, Edward Dobrzański, Jerzy Święch Edward Linde-Lubaszenko (Teatr Nowy, Kraków)
2015 - analiza tekstu i praca nad sceną, prowadzenie: Sylwia Kaczmarek (Laboratorium Meisnera, Warszawa)
2013 - zajęcia modułowe z techniki Meisnera - moduł 1, 2, 3, 4, prowadzenie: Sylwia Kaczmarek, Judy Turan (Laboratorium Meisnera, Warszawa)
2013 - warsztaty aktorskie z techniki Meisnera, prowadzenie: Sylwia Kaczmarek (Laboratorium Meisnera, Warszawa)
2012 - warsztaty taneczno - ruchowe, prowadzenie: Witold Jurewicz, Kaya Kołodziejczyk (Instytut Muzyki i Tańca, Teatr Polski w Warszawie)
2007 - warsztaty nad `Hamletem`, prowadzenie: Julia Wernio (Olsztyn)