Agnieszka Radzikowska

>> wróć do listy osób
 
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska
  • Agnieszka Radzikowska

Płeć kobieta
Rok urodzenia 1983
Wzrost 170 cm
Waga 54 kg
Sylwetka szczupła
Kolor włosów rudy
Kolor oczu szare
Karnacja bardzo jasna
Rozmiar odzieży S
Agent aktorski Ela Janicka
ela@skene.pl
+48 512 314 091
Umiejętności Śpiew
Szermierka
Pływanie
Nurkowanie
Rower
Rolki
Jazda na łyzwach
Języki obce angielski brit.
włoski
gwara śląska
angielski u.s.a.
Taniec Klasyczny
Towarzyski
Ludowy
Podstawy
Współczesny
> Pobierz portfolio > Obejrzyj filmy
Profile zawodowe
> Aktor
Resume Bardzo wszechstronna aktorka o oryginalnej urodzie, o twarzy bez wieku, może grać 16-latki, jak i 35-latki. Świetnie sprawdza się w rolach, które wymagają ogromnego warsztatu i wrażliwości, jak w `Iwonie, księżniczce Burgunda`, gdzie za główną rolę otrzymała nagrodę aktorską na międzynarodowym festiwalu gombrowiczowskim. Ponieważ Agnieszka posiada ogromne poczucie humoru jest świetna również w rolach komediowych, np. spontaniczna Iwona Szymańska w serialu TVN `JULIA`. Otrzymała w tym roku ogólnopolską nagrodę im. Leona Schillera przyznawaną przez ZASP młodemu artyście, którego działalność artystyczna zasługuje na wyróżnienie. Mimo młodego wieku od 2010 uczy młodzież aktorską scen współczesnych w Studium przy Teatrze Śląskim w Katowicach. Jest bardzo otwarta, ludzie uwielbiają z Nią pracować w teatrze i przed kamerą.


Wykształcenie:

2004 - 2008 - Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna im. Ludwika Solskiego w Krakowie
2003/2004 - Prywatna szkoła aktorska LART STUDIO w Krakowie
1998 - 2002 - III LO im. S.Batorego w Chorzowie (Profil teatralno - filmowy)


Doświadczenie zawodowe:

Od 2010 - Aktorka Teatru Śląskiego w Katowicach
2009/2010 - występowała w Teatrze Nowym w Zabrzu


Filmografia:

2015 - DRZEWO I JA (rola: Żona Adama)
2015 - GEJSZA (rola: `Ruda`)
2014 - ZBLIŻENIA (Obsada aktorska)
2013 - odc. 35 w serialu LEKARZE (rola: Bożena Ostrowska)
2013 - MAGDALENA (rola: `Ruda`)
2011 - odc. 9, 12, 24, 40, 43, 75, 77, 78, 79, 101, 131, 132, 153 w serialu JULIA (rola: Iwona Szymańska)
2010 - BRONISŁAW HUBERMAN CZYLI ZJEDNOCZENIE EUROPY I SKRZYPCE (rola: Elsa Galafres), reż.: P.Szalsza / Premiera TVP Kultura
2009 - odc. 187-190 w serialu MAJKA (rola: Kaja Czyż)
2005 - odc. ``Barbórka` w ŚWIĘTA POLSKIE (rola: fanka Aleksa w pociągu; nie występuje w napisach)
2002 - odc. 125 w ŚWIĘTA WOJNA (rola: turystka)


Etiudy szkolne (oprócz PWSFTviT):

2004 - CIENION (Obsada aktorska)


Teatr TV:

2013 - ŚWIECZKA ZGASŁA w `Trzy Razy Fredro` (rola: Pani), reż.: J.Stuhr
2012 - PRZYGODY SINDBADA ŻEGLARZA (rola: Najdroższa; Piruza; Arkela)
2011 - DZIADY (role: Anioł, Młoda Dama, Kobieta-Pasterka), reż.: K.Babicki
2011 - IWONA, KSIĘŻNICZKA BURGUNDA (rola: Iwona) / Premiera TVP Kultura


Spektakle - Role dyplomowe:

KLĄTWA (rola: Młoda), reż.: A.Polony
WARSZTAT MARAT-SADE (rola: Simona), reż.: K.Lupa


Spektakle - Role szkolne PWST Kraków:

SAMOBÓJCY (rola: Maria Siemionowicz), reż.: J.Trela
UPIORY (rola: Pani Alwing), reż.: J.Romanowski
PEER GYNT (Matka), reż.: P.Miśkiewicz
PUŁAPKA (role: Felicja i Greta), reż.: A.Mandat
NIEBEZPIECZNE ZWIĄZKI (rola: Markiza de Merteuil), reż.: R.Gancarczyk
HISTORIA O ZWYCZAJNYM SZALEŃSTWIE (rola: Sylwia), reż.: J.Peszek
AMERYKA (rola: Klara), warsztaty z K.Lupą


Spektakle - Role teatralne:


2016 - WESELE (rola: Maryna ) reż.: R. Rychcik / Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego Katowice
2015 - CZARNY OGRÓD (role: Joanna Kneblówna, Jadzia) reż.: J. Głomb / Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego Katowice
2015 - WESTERN (rola: Franciszka - Żona Szeryfa) reż.: R. Talarczyk Robert, R. Urbacki / Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego Katowice
2014 - W POPIELNICZCE DIAMENT (rola: Dziewczyna) reż.: W. Patlewicz / Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego Katowice
2013 - PIĄTA STRONA ŚWIATA (rola: Adela) reż.: R. Talarczyk / Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego Katowice
2013 - LOT NAD KUKUŁCZYM GNIAZDEM (rola: Candy Starr) reż.: R. Talarczyk / Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego Katowice
2013 - CINEMA! (rola: Sophia) reż.: B. Navello / Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego Katowice
2012 - DIABELSKI MŁYN (rola: Ona) reż.: A. Dopierała / Teatr Bez Sceny Katowic
2012 - SIŁA PRZYZWYCZAJENIA (rola: Wnuczka) reż.: J. Zdrada / Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego Katowice
2012 - HAMLET (rola: Ofelia), reż.: A.Keresztes / Teatr Śląski
2011 - DZIADY (role: Pasterka, Anioł, Młoda Dama), reż.: K.Babicki / Teatr Śląski
2011 - PRZYGODY SINDBADA ŻEGLARZA (role: Najdroższa, Piruza, Arkela), reż.: J.Kilian / Teatr Śląski
2011 - WIECZÓR KAWALERSKI (rola: Judy), reż.: J.Szydłowski / Teatr Śląski
2010 - IWONA, KSIĘŻNICZKA BURGUNDA (rola: Iwona), reż.: A.Keresztes / Teatr Śląski
2010 - WSZYSTKO DOBRE, CO SIĘ DOBRZE KOŃCZY (rola: Helena), reż.: T.Bradecki / Teatr Śląski
2010 - BOMBSHELLS - WIECZÓR PANIEŃSKI (rola: Kasia), reż.: A.Majczak / Teatr Współczesny w Krakowie
2010 - WIZYTA STARSZEJ PANI (rola: Otylia), reż.: M.Piekorz / Teatr Śląski
2009 - 43 ZACHODY SŁOŃCA (rola: Ona), reż.: B.Jarzymowski / Teatr Współczesny w Krakowie
2009 - TAJEMNICE POLSKICH LEGEND (rola: Królewna Wanda), reż.: B.Jarzymowski / Teatr Współczesny w Krakowie
2009 - HISZPAŃSKIE PARTY (rola: Madzi), reż.: B.Jarzymowski / Teatr Współczesny w Krakowie
2009 - ZEMSTA (rola: Klara), reż.: Z.Stryj / Teatr Nowy w Zabrzu
2009 - DZIADY (rola: Zosia), reż.: I.Jun / Teatr Nowy w Zabrzu
2009 - AMELKA, BÓBR I KRÓL NA DACHU (rola: Amelka), reż.: P.Nosalek / Teatr Nowy w Zabrzu
2009 - BARDZO ZWYCZAJNA HISTORIA (rola: Świnia), reż.: H.Adamek / Teatr Nowy w Zabrzu
2008 - WARSZTAT MARAT-SADE (rola: Simona), reż.: K.Lupa / Teatr Dramatyczny w Warszawie
2008 - MAŁY KSIĄŻĘ (rola: Róża), reż.: B.Jarzymowski / Teatr Współczesny Kraków
2008 - CUDOWNA LAMPA ALLADYNA (rola: Księżniczka Leila), reż.: B.Jarzymowski / Teatr Współczesny w Krakowie
2008 - PAN TWARDOWSKI (rola: Pani Twardowska), reż.: B.Jarzymowski / Teatr Współczesny w Krakowie
2007 - PAN PAWEŁ (rola: Lilo - zastępstwo), reż.: G.Kempińsky / Teatr Śląski
2007 - ZADUSZKI (rola: Anioł), reż.: K.Orzechowski / Teatr im. Juliusza Słowackiego Kraków
2004 - PAN PAWEŁ (rola: Anita), reż.: G.Kempinsky / Teatr Śląski
2003 - PUŁAPKA (rola: Valli - zastępstwo) reż.: K.Babicki / Teatr Śląski + Teatr im. J.Słowackiego w Krakowie
2003 - PLAY SHULZ (rola: Polda), reż.: J.Bunsch / Teatr bez Sceny
2002 - CHRYJE Z POLSKĄ (rola: Młoda rewolucjonistka), reż.: B.Tosza / Teatr Śląski


Inne:

2005 - Kilka filmów krótkometrażowych na Wydziale Radia i Telewizji w Katowicach pod opieką F.Bajona, L.Wosiewicza, M.Rossy, M.Pieprzycy


Nagrody:

2010 - II nagroda aktorska za rolę Iwony w spektaklu IWONA, KSIĘŻNICZKA BURGUNDA w Teatrze Śląskim w Katowicach na Międzynarodowym Festiwalu Gombrowiczowskim w Radomiu
2010 - Nagroda dla Młodych Twórców od Marszałka Województwa Śląskiego za osiągnięcia w dziedzinie aktorstwa
2012 - Nagroda Ogólnopolska im. Leona Schillera za rok 2011 przyznawana przez ZASP na Międzynarodowym Dniu Teatru