Szymon Kuśmider

>> wróć do listy osób
 
  • Szymon Kuśmider
  • Szymon Kuśmider
  • Szymon Kuśmider
  • Szymon Kuśmider
  • Szymon Kuśmider
  • Szymon Kuśmider
  • Szymon Kuśmider
  • Szymon Kuśmider
  • Szymon Kuśmider
  • Szymon Kuśmider
  • Szymon Kuśmider
  • Szymon Kuśmider

Płeć mężczyzna
Rok urodzenia 1967
Wzrost 176 cm
Waga 78 kg
Sylwetka proporcjonalna
Kolor włosów blond
Kolor oczu niebieskie
Karnacja jasna
Rozmiar odzieży M
Agent aktorski Adrian Stanisławski
adrian@skene.pl
+48 600 949 373
Umiejętności Gra na gitarze
Prawo jazdy B
Jazda konna
Wspinaczka
Pływanie
Jazda na łyzwach
Jazda na nartach
Języki obce angielski brit.
rosyjski
gwara śląska
angielski u.s.a.
Taniec Podstawy
> Pobierz portfolio
Profile zawodowe
> Aktor
Tworzy również z:
Emigranci
Resume Wykształcenie:

1991 - Dyplom PWST im. L.Solskiego w Krakowie, Wydział aktorski
2005 - Max Reinhardt Seminar w Wiedniu, Wydział reżyserii

Miejsca pracy:

Narodowy Stary Teatr im. H. Modrzejewskiej w Krakowie
Teatr Polski w Warszawie
Teatr STU w Krakowie
Teatr Polonia w Warszawie
OCH-TEATR w Warszawie
Teatr Studio w Warszawie
Teatr Na Woli w Warszawie
Teatr Polski w Bielsku-Białej
Teatr Śląski w Katowicach
Teatr im. S.Jaracza w Olsztynie
Teatr Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze
Teatr Libre w Dreźnie
Teszynskie Divadlo - Scena Polska Czeski Cieszyn
Narodowy Teatr Sydney (Australia)
Teatr im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie

Filmografia:

2017 - odc. 22 w serialu DZIEWCZYNY ZE LWOWA (rola: taksówkarz)
2016 - odc. 121 w serialu RANCZO (rola: Zwinek)
2016 - SŁOŃCE, TO SŁOŃCE MNIE OŚLEPIŁO (rola: Kierownik domu starców)
2015 - odc. 1, 2 w serialu AŻ PO SUFIT! (rola: Waldek, szef Andrzeja Domirskiego)
2015 - odc. 4 w serialu PROKURATOR (rola: `Jasnowidz` Korowski)
2015 - odc. 10, 11, 12 w serialu MĄŻ CZY NIE MĄŻ (rola: Doktor Pospiechal)
2014 - film dokumentalny - fabularyzowany KABARET ŚMIERCI (rola: Oficer SS w Auschwitz)
2013 - odc. 43 w serialu PRAWO AGATY (rola: Mecenas Rafał Wialecki)
2013 - WAŁĘSA (rola: Blicharski - organizator strajku w 1970), reż. A.Wajda
2012 - odc. 813 w BARWY SZCZĘŚCIA (rola: lekarz)
2011 - 1920. BITWA WARSZAWSKA (rola: Lewandowski - chłop czytający odezwę Witosa), reż. J.Hoffman
2011 - odc. 659, 663 w BARWY SZCZĘŚCIA (rola: lekarz)
2011 - POPATRZ NA MNIE Film fabularny krótkometrażowy (rola: policjant Włodek), reż. K.Jungowska
2011 - odc. 20 w SZPILKI NA GIEWONCIE (rola: osiłek)
2011 - odc. 7 w UKŁAD WARSZAWSKI (rola: Krzysztof Góral - szef kuchni w restauracji `Siedem Smaków`)
2011 - odc. 36 w WIADOMOŚCI Z DRUGIEJ RĘKI (rola: sprzedawca w sklepie sportowym)
2010 - odc. 27 w CZAS HONORU (rola: grabarz Pociech)
2010 - odc. 34 w OJCIEC MATEUSZ (rola: mężczyzna szantażowany przez Bielskiego; nie występuje w napisach)
2010 - odc. 51 w OJCIEC MATEUSZ (rola: cukiernik)
2010 - odc. 10 w SZPILKI NA GIEWONCIE (rola: mężczyzna)
2009 - GALERIANKI (rola: Zbyszek), reż. K.Rosłaniec
2008 - odc. 63 w FACECI DO WZIĘCIA (Obsada aktorska)
2008 - JAK ŻYĆ? (rola: szef firmy)
2008 - odc. 5, 7 w TRZECI OFICER (rola: komendant Łabęda), reż. M.Dejczer
2007 - odc. 28, 29, 31, 33 w BARWY SZCZĘŚCIA (rola: lekarz)
2007 - odc. 22 w I KTO TU RZĄDZI? (rola: Grzesiek)
2007 - odc. 88 w KRYMINALNI (rola: Mariusz Bator), reż. M.Nowakowska
2005 - odc. 10 w BOŻA PODSZEWKA. CZĘŚĆ II (rola: Laborski - przewodniczący w świetlicy), reż. I.Cywińska
2005 - odc. 15, 24 w EGZAMIN Z ŻYCIA (rola: windykator długów)
2005 - odc. 19 w EGZAMIN Z ŻYCIA (szef windykatorów)
2005 - odc. 16, 17 w TAK MIAŁO BYĆ (rola: Daniel - wnuk kuracjuszki)
2004 - PIERWSZA MIŁOŚĆ Serial fabularny (rola: Wiktor Wieleba - reżyser castingu do nowego serialu, a potem reżyser filmu reklamowego nawozu `Badyl` i programu edukacyjnego dla dzieci `Kacper i Maurycy` oraz filmu fabularnego `Hazardzista), reż. O.Khamidow
2003/2005 - DEFEKT Serial fabularny II seria (rola: policjant `Młody`), reż. M.Dutkiewicz
2003 - NA WSPÓLNEJ Serial fabularny (rola: lekarz)
2003 - odc. 2 w ZAGINIONA (rola: prokurator A.Bielski), reż. A.Kostenko
2002 - SAMO ŻYCIE Serial fabularny (rola: Henryk Strzelecki - ojciec Barbary, pielęgniarki w Prywatnej Klinice Okulistycznej `Top Med`)
2001 - odc. 67 w NA DOBRE I NA ZŁE (rola: Grzegorz Mirecki - mąż Jolanty)
2001 - odc. 65 w PLEBANIA (rola: strażnik w budynku sądu)
2001 - odc. 1, 2 w SAMO NIEBO (rola: Piotr)
2000 - NIE MA ZMIŁUJ (rola: aktor parodysta)
1997 - odc. 7 w SŁAWA I CHWAŁA (Obsada aktorska)
1997 - ŚMIERĆ W LABIRYNCIE / Etiuda szkolna (Obsada aktorska)
1996 - odc. 13 w BAR `ATLANTIC` (rola: leśnik Franek)
1994 - ŚMIERĆ JAK KROMKA CHLEBA (rola: górnik Grzegorz Handy), reż. K.Kutz
1993 - SCHINDLERS LIST (Obsada aktorska; nie występuje w czołówce)
1993 - STRASZNY SEN DZIDZIUSIA GÓRKIEWICZA (rola: Bartosz Niezgoda)

Spektakle TV:

2017 - EMIGRANCI (rola: AA)
2016 - HANOCH ODCHODZI BEZ SŁOWA (rola: Dani)
2013 - BEZDECH (rola: Mąż)
2004 - Wampir W.Tomczyka, reż. M.Dejczer (rola: Roman Nawrocki)
2000 - Pielgrzymi M.Pruchniewskiego, reż. M.Dejczer (rola: ksiądz Jurek)
2000 - Twórcy obrazów O.Enquista, reż. K.Kutz (rola: Victor Sjostrom)
1999 - Grzebanie wg S.I.Witkiewicza, reż. J.Jarocki (role: Grabarz II / Młody / Brat II)
1999 - Miarka za miarkę W.Szekspira, reż. T.Bradecki (rola: Angelo)
1999 - Wielka magia E.de Fillipo, reż. M.Englert (rola: Mariano Albino)
1998 - Tak zwana ludzkość w obłędzie S.I.Witkiewicza, reż. J.Grzegorzewski (rola: Miecio)
1998 - Cesarski szaleniec J.Krossa, reż. W.Krzystek (rola: Jacob Mettich)
1997 - Chandler, Poeci i inni... Widowisko telewizyjne (Obsada aktorska)
1997 - Adrianne Lecouvreur A.Scibea, reż. M.Treliński (rola: Quinaut)
1997 - Księga raju I.Mangera, reż. R.Gliński (rola: Jakub)
1997 - Rozmowa Kartezjusza z Pascalem J.C.Brisvillea, reż. T.Kotlarczyk (rola: Pascal)
1996 - Nasz człowiek A.Ostrowskiego, reż. K.Kutz (rola: Iwan Iwanycz Gorodulin)
1996 - Zapis P.de Marivaux, reż. M.Sikora (rola: Kawaler)
1996 - Wiśniowy sad A.Czechowa, reż. A.Domalik (rola: Piotr Trofimow)
1996 - Urodziny E.Wojnarowskiej, reż. K.Nazar (rola: Rafał)
1996 - Księżniczka Turandot (Obsada aktorska)
1996 - Sprawa Stawrogina (rola: Szygalew)
1996 - Trzy cylindry (rola: Przebiegły Myśliwy)
1995 - Bajkowy Las (rola: Druh)
1995 - Pułapka na samotnego mężczyznę R.Thomasa, reż. I.Engler (rola: Daniel)
1995 - Sen srebrny Salomei J.Słowackiego, reż. K.Nazar (rola: Leon)
1994 - Zemsta A.Fredro, reż. O.Lipieński (rola: Wacław)
1992 - Ślub W.Gombrowicza, reż. J.Jarocki (rola: Władzio)
1992 - Płatonow A.Czechowa, reż. A.Domalik (rola: Sergiusz)
1991 - Non stop show T.Różewicza, J.Jarockiego, reż. J.Jarocki (rola: Adaś)
1989 - odc. 3 w OSTATNI Z JAGIELLONÓW (rola: Inflantczyk II)

Ważniejsze role teatralne:

2015 - EMIGRANCI (Obsada aktorska)
2015 - WESELE (rola: Pan Młody; Hetman), reż.: K. Jasiński/Teatr Polski w Warszawie
2014 - CYGAN W POLSKIM. ŻYCIE JEST PIOSENKĄ (Obsada aktorska), reż.: J. Cygan/Teatr Polski w Warszawie
2014 - UWAGA... PUBLICZNOŚĆ! (rola: Serge), reż.: E. Wojtaszek/OCH - Teatr w Warszawie
2014 - KRÓL LEAS (rola: Oswald), reż.: J. Lassalle/Teatr Polski w Warszawie
2013 - ODPRAWA POSŁÓW GRECKICH (rola: Menelaus), reż.: R. Peryt/Teatr Polski w Warszawie
2013 - KARNAWAŁ. CZYLI PIERWSZA ŻONA ADAMA (rola: Impresario), reż.: J. Gajewski/Teatr Polski w Warszawie
2013 - QUO VADIS (rola: Francis Bacon), reż.: J.Wiśniewski/Teatr Polski w Warszawie
2013 - Irydion I.Krasińskiego reż. A.Seweryn, Teatr Polski w Warszawie (rola: Eutychian)
2012 - Burza W.Szekspira reż. Dan Jammet, Teatr Polski w Warszawie (rola: Trynkulo)
2012 - Parady J.Potockiego, reż. Edward Wojtaszek, Teatr Polski w Warszawie (rola: Kasander)
2012 - Księżyc i Magnolie R.Hutchinsona, reż. A.Lipiec-Wróblewska, Teatr Stu w Krakowie (rola: Victor Flaming)
2011 - W małym dworku S.I.Witkiewicza, reż. A.Augustynowicz, OCH-Teatr w Warszawie (rola: Maszejko)
2010 - WASSA Żeleznowa M.Gorkiego, reż. W. Raźniak, OCH-TEATR w Warszawie (rola: Prochor Borysewicz Chrapow)
2009 - Romulus Wielki F.Durrenmata, reż. Krzysztof Zanussi, Teatr Polonia w Warszawie (rola: Odoaker)
2009 - Siostry przytulani M.Modzelewskiego, reż. Giovanni Castellanos, Teatr Na Woli w Warszawie (rola: Brat Marek)
2008 - Staff Happens D.Harea, reż. A.S Paul, Teatr Śląski w Katowicach (rola: G.W. Busch)
2008 - Roberto Zucco Koltesa, reż. G.Castellanos, Teatr Jaracza w Olsztynie (rola: Starszy Pan)
2007 - Pasja P.Turriniego, reż. Z.Brzoza, Teatr Studio w Warszawie (rola: Szatan-Walter)
2006 - Nastazja Filipowna wg F.Dostojewskiego, reż. R.Talarczyk, Teatr Polski w Bielsku-Białej (rola: Rogożyn)
2006 - Makbet W.Szekspira, reż. B.Kokotek, Scena Polska w Czeskim Cieszynie (rola: Makbet)
2005 - Miejsce miłosierdzia N.LaButea, reż. Z.Najmoła, Bałtycki Teatr Dramatyczny w Koszalinie (rola: Ben)
2005 - Ósmy dzień tygodnia wg M.Hłaski, reż. A.Petras, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Mężczyzna / Kelner)
2005 - Przypadek Prota wg `K-PAX` G.Browera, reż. A.Lipiec-Wróblewska, Scena Fundacji Starego Teatru w Krakowie (rola: Dr Brewer)
2004 - Życie pana Moliera wg M.Bułhakowa, reż. M.Litewka, Scena Molier w Krakowie (rola: Molier)
2004 - Oleanna D.Mameta, reż. G.Castellanos, Scena Fundacji Starego Teatru w Krakowie (rola: John)
2003 - Makbeth W.Shakespearea, reż. Z.Zakanevski, Projekt UE Hradczany-Praga spektakl anglojęzyczny (rola: Makbet)
2003 - Tango Gombrowicz wg W.Gombrowicza, reż. M.Grabowski, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Podsrocki)
2002 - Papierowe kwiaty E.Wolffa, reż. Z.Najmoła, Scena Fundacji Starego Teatru w Krakowie (rola: Sztokfisz)
2002 - Trzeci akt wg S.I.Witkiewicza, reż. J.Jarocki, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Kmiotek)
2000 - Hamlet W.Szekspira, reż. K.Jasiński, Krakowski Teatr Scena STU w Krakowie (rola: Horacy)
2000 - Dwoje na huśtawce W.Gibsona, reż. Z.Najmoła, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Jerry)
1999 - Kariera Artura Ui B.Brechta, reż. T.Bradecki, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Młody Dogsborough)
1999 - Twórcy obrazów P.O.Enquista, reż. K.Kutz, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Viktor Sjostrom)
1999 - Don Juan Moliera/Puszkina/Frischa, reż. M.Fiedor, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Don Juan Tenorio)
1998 - Miarka za miarkę W.Szekspira, reż. T.Bradecki, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Angelo)
1997 - Faust J.W.Goethego, reż. J.Jarocki, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Uczeń)
1996 - Peer Gynt H.Ibsena, reż. M.Fiedor, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Gość weselny/Małpa)
1996 - Grzebanie J.Jarockiego, reż. J.Jarocki, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (role: Młody Grabarz / Diabeł II)
1995 - Operetka W.Gombrowicza, reż. T.Bradecki, Narodowy Stary Teatr w Krakowie
1995 - Reformator M.Kulisz, reż.R.Zioło, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Pacjent I)
1995 - Don Kichote M.de Cervantesa, reż. M.Fiedor, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Samson Carrasco)
1993 - Jak wam się podoba W.Szekspira, reż. T.Bradecki, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Orlando)
1993 - Venezia, Venezia C.Goldoni, reż. G.Pampiglione, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (role: Zanetto / Tonino)
1992 - Rękopis znaleziony w Saragossie W.Potockiego, reż. T.Bradecki, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (role: Avarito Berber / Avadoro-Pandesowna / Uczeń Ojca Sanudo
1992 - Tak zwana ludzkość w obłędzie wg Witkiewicza, reż. J.Grzegorzewski, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Miecio)
1992 - Sen nocy letniej W.Szekspira, reż. R.Zioło, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Franciszek Piszczała)
1991 - Wesele S.Wyspiańskiego, reż. A.Wajda, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Jasiek / Kuba)
1991 - Ślub W.Gombrowicza, reż. J.Jarocki, Narodowy Stary Teatr w Krakowie (rola: Władzio)
1991 - Non stop show T.Różewicza, reż. J.Jarocki, PWST Kraków (rola: Adaś)
1987 - Samobójca N.Erdmana, reż. J.Jarocki, PWST Kraków (rola: Gitarzysta-Cygan)

Ważniejsze projekty i realizacje reżyserskie:

2010 - Dom Róży H.Klimko Dobrzanieckiego / Projekt plenerowy Krysuvik Islandia
2009 - Twórcy obrazów P.O.Enqvista, Teatr im. S.Jaracza w Olsztynie
2009 - Wszystko co wiem o mężczyznach i kobietach Nadieżda Ptuszkina, Teatr im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie
2008 - ONI Witkacego, Narodowy Teatr w Sydney Australia
2008 - Kształt rzeczy N.La Butea, Teatr Lubuski w Zielonej Górze
2008 - Jak wam się podoba W.Szekspira, Teatr im S.Jaracza w Olsztynie
2007 - Rozmowy przy wycinaniu lasu S.Tyma, Teszynske Divadlo Czeski Cieszyn
2007 - Białe noce F.Dostojewskiego, Teatr Polski w Bielsku-Białej
2006 - Nasz człowiek Ostrowskiego, Theatre Libre w Dreźnie
2001 - Miłość to takie proste L.Norena, Solvay Kraków
2001 - Hamlet W.Szekspira, reż. Krzysztof Jasiński, Teatr STU Kraków (drugi reżyser, asystent reżysera)

Dubbing i Radio:

2012 - HOBBIT reż. Peter Jackson (rola: Thorin dębowa tarcza)
2012 - LEONARDO serial CBBC (rola: Placidi)
2012 - WIKTORIA serial reż. Dan Schneider (rola: Oliver)
2010/2011 - LISTONOSZ PAT serial BBC (rola: Ted Glen)
2008 - 2010 - TRANSFORMERS serial (role: Starscream i Kapitan Fanzone)
2009 - SIMPSONOWIE serial (role: Ned Flanders, Moe Szyslak, Otto Man i policjant Eddie)

Inne:

Wersje lektorskie do filmów historycznych i dokumentalnych TVP Kraków
Wersje lektorskie do filmów Net Geo Wild
Dla Radia Kraków kilkanaście słuchowisk Teatru Polskiego Radia
10-odcinkowe promocje książek wydawnictwa ZNAK (K-PAX Gene Brewera, NA PROMIENIU ŚWIATŁA Gene Brewera, HAŃBA Johna Coetzee, PRZYGODA FRYZJERA DAMSKIEGO Eduardo Mendozy, O MIŁOŚCI I INNYCH DEMONACH Gabriela Garcia Marqueza)

Reklamy:

Alior Bank
PZU
Buma Square
Lipton Tea
Guinnes
Rolex

Nagrody:

2001 - Nagroda krakowska `Złota Maska`
1996 - Nagroda Stypendium Artystyczne miasta Krakowa