Arkadiusz Bazak

>> wróć do listy osób
 
  • Arkadiusz Bazak
  • Arkadiusz Bazak
  • Arkadiusz Bazak
  • Arkadiusz Bazak

Płeć mężczyzna
Rok urodzenia 1939
Sylwetka szczupła
Kolor włosów pieprz i sól
Karnacja jasna
poprzednie
następne
> Pobierz portfolio
Profile zawodowe
> Aktor
Resume Od 1975 r. aktor Teatru Nowego w Warszawie.

Wykształcenie:

1965 - PWST Kraków

Filmografia:

* 2009 - POPIEŁUSZKO. WOLNOŚĆ JEST W NAS (arcybiskup Bronisław Dąbrowski),
* 2008 - NAZNACZONY Obsada aktorska,
* 2006 - PALIMPSEST (dozorca kamienicy Maćka),
* 2005 - METANOIA (opat),
* 2004 - STARA BAŚŃ (serial tv) (Bednorz),
* 2004 - 9, 10, 11 w GLINA (pułkownik Mariusz Werner),
* 2003 - STARA BAŚŃ (Bednorz),
* 2002 - 7 w WIEDŹMIN (serial tv) (namiestnik Chapelle),
* 2000 - 215 w ZŁOTOPOLSCY (minister),
* 2000 - SUKCES (2000) (Maszejko, syndyk masy upadłości PGR-u w Mrocznej),
* 1999 - NA PLEBANII W WYSZKOWIE 1920 (przewodniczący sądu),
* 1998 - 1 w EKSTRADYCJA 3 (szef policji),
* 1998 - 10 w EKSTRADYCJA 3 (komendant policji),
* 1995 - 4 w SUKCES... (1995) (dyrektor przedsiębiorstwa),
* 1995 - 2, 4, 6 w EKSTRADYCJA (komendant policji),
* 1995 - ARCHIWISTA Lektor,
* 1994 - 19 w JEST JAK JEST (Sęp-Cieński, kuzyn Wielopolskiej, organizator zjazdu rodzinnego),
* 1993 - LA TABATIERE DE LEMPEREUR w LES NOUVEAUX EXPLOITS D ARSENE LUPIN (pułkownik Tarnowski),
* 1993 - 6 w ZESPÓŁ ADWOKACKI (naczelnik więzienia),
* 1993 - 5 w KUCHNIA POLSKA (serial tv) (Sołtysiak, oficer MO ze Śląska),
* 1993 - GOODBYE ROCKEFELLER (policjant prowadzący program o Namolnym w tv),
* 1992 - 13 w ŻEGNAJ ROCKEFELLER (komisarz),
* 1992 - SZWADRON (pułkownik),
* 1991 - V. I. P. (Kwieciński, prezes tv),
* 1990 - MARIE CURIE. UNE FEMME HONORABLE (wysłannik Instytutu Pasteura),
* 1989 - VIRTUTI (pułkownik),
* 1989 - TRIUMPH OF THE SPIRIT (więzień),
* 1989 - OSTATNI DZWONEK (1989) (ojciec Świra),
* 1989 - JENIEC EUROPY (admirał Cockburn),
* 1988 - ZAKOLE (mecenas; nie występuje w czołówce),
* 1988 - POMIĘDZY WILKI (oficer brytyjski),
* 1988 - 2, 4, 6 w CRIMEN Obsada dubbingu (Piotr Wolski, starosta jurydyczny; rola Krzysztofa Jędryska; nie występuje w czołówce),
* 1987 - POLOWANIE NA KRÓLA LIRA w ZDANIEM OBRONY (brygadier Władysław Jonkisz),
* 1986 - ZŁOTY POCIĄG (untersturmfuhrer Rudolf Lang),
* 1986 - KRYPTONIM TURYŚCI,
* 1986 - GORESZTI SLEDI Obsada aktorska,
* 1986 - A ŻYĆ TRZEBA DALEJ Obsada aktorska,
* 1985 - POWRÓT PO ŚMIERĆ w TEMIDA (prokurator),
* 1985 - 1,3-7 w PRZYŁBICE I KAPTURY (rycerz Sonnenberg),
* 1985 - KWESTIA WYBORU (Cyrankiewicz Józef),
* 1984 - 6 w RYCERZE I RABUSIE (Stefan Potocki),
* 1984 - ROMANS Z INTRUZEM (kapitan Wolski),
* 1984 - CZAS DOJRZEWANIA (porucznik MO),
* 1983 - KATASTROFA W GIBRALTARZE (Anders Władysław),
* 1982 - WIGILIA 81 (ojciec Anny),
* 1982 - PRZESŁUCHANIE (oficer na imieninach),
* 1981 - ZNACHOR (prokurator),
* 1981 - ŚLEPY BOKSER Obsada aktorska,
* 1981 - 4,5 w PRZYJACIELE (1979; serial tv) Obsada aktorska,
* 1981 - 2 w NAJDŁUŻSZA WOJNA NOWOCZESNEJ EUROPY (uczestnik narady u księcia Radziwiłła),
* 1981 - KONOPIELKA (delegat z powiatu),
* 1981 - AMNESTIA (sierżant),
* 1980 - ZAMACH STANU (prokurator Rauze, oskarżyciel w procesie brzeskim),
* 1980 - URODZINY MŁODEGO WARSZAWIAKA (Gustaw, dowódca Jerzego w AK),
* 1980 - POWSTANIE LISTOPADOWE. 1830 - 1831 (geberał Henryk Dembiński),
* 1980 - 2 w POLONIA RESTITUTA (pułkownik Harry Kessler),
* 1980 - 6 w KRÓLOWA BONA (kasztelan Piotr Opaliński),
* 1980 - 1, 3, 5, 6, 7 w KARIERA NIKODEMA DYZMY (Reich, komisarz policji; w odcinku 7 nie występuje w czołówce),
* 1980 - 4 w DOM (1980 - 2000; serial tv) (członek Komisji Amnestyjnej),
* 1979 - 1 w TAJEMNICA ENIGMY (major wywiadu organizujący komórkę ds. szyfrów w Poznaniu),
* 1979 - SEKRET ENIGMY (major wywiadu organizujący komórkę ds. szyfrów w Poznaniu),
* 1979 - GOLEM (szef lekarzy),
* 1978 - 1 w ŻYCIE NA GORĄCO (Meier, członek organizacji W),
* 1978 - 2 w UKŁAD KRĄŻENIA (członek Okręgowej Komisji Kontroli Zawodowej),
* 1978 - SAMOSIERRA. 1808 (marszałek Victor),
* 1978 - PRÓBA OGNIA I WODY (prokurator),
* 1978 - ŁADNY GIPS w PARADA OSZUSTÓW (pielęgniarz),
* 1977 - 4-8,14 w ZNAK ORŁA (rycerz Łokietka),
* 1977 - 1,4 w WAKACJE Obsada aktorska,
* 1977 - 7,8,9 w POLSKIE DROGI (porucznik Józef Zawistowski, członek AK),
* 1977 - PASJA (1977) (współpracownik Wiesiołowskiego),
* 1977 - TAJNY DETEKTYW w PARADA OSZUSTÓW (przodownik policji),
* 1976 - 2,4,6,8 w SZALEŃSTWO MAJKI SKOWRON (alkoholik Bendek),
* 1976 - 1,2 w POLSKIE DROGI (porucznik Józef Zawistowski, członek AK),
* 1975 - OPADŁY LIŚCIE Z DRZEW (Wir, komendant oddziału),
* 1975 - LIS (ojciec),
* 1975 - BENIAMISZEK (kościelny),
* 1974 - WIOSNA PANIE SIERŻANCIE (kapitan MO),
* 1974 - POTOP (Kuklinowski),
* 1973 - 3 w STAWIAM NA TOLKA BANANA (milicjant w cywilu),
* 1973 - NAGRODY I ODZNACZENIA (NSZ-owiec, członek oddziału Szpaka; nie występuje w napisach),
* 1973 - NA NIEBIE I NA ZIEMI (dowódca Kosowicza i Blicharskiego w retrospekcji),
* 1972 - 12,13 w CHŁOPI (serial tv) (Jasiek, mąż Tereski; w odcinku 13 nie występuje w czołówce),
* 1971 - AGENT NR 1 (nie występuje w czołówce),
* 1969 - ZNAKI NA DRODZE (Marian, partner Heleny),
* 1969 - ZBRODNIARZ, KTÓRY UKRADŁ ZBRODNIĘ (major Szelągowski),
* 1969 - 6 w PRZYGODY PANA MICHAŁA (żołnierz przybijający napis; nie występuje w czołówce),
* 1967 - WESTERPLATTE (kapitan Franiciszek Dąbrowski),
* 1967 - KIEDY MIŁOŚĆ BYŁA ZBRODNIĄ (Władysław Olkiewicz, polski robotnik zatrudniony u Eriki),
* 1965 - POPIOŁY (kompan księcia Józefa Poniatowskiego),
* 1964 - ZAKOCHANI SĄ MIĘDZY NAMI (plażowicz; nie występuje w czołówce),
* 1964 - KONIEC NASZEGO ŚWIATA (Rosjanin, więzień Oświęcimia)

Teatr TV:

* 2007 - DOKTOR HALINA (Profesor),
* 1998 - CESARSKI SZALENIEC (Generał-Gubernator markiz Paulucci),
* 1996 - CEZAR I POMPEJUSZ (Lentullus),
* 1995 - ŚCIEŻKI CHWAŁY (1995) (Kapitan Ibals),
* 1990 - NIEZŁOMNY Z NAZARETU (Korneliusz),
* 1988 - TYM RAZEM ŻEGNAJ NA ZAWSZE (Rotmistrz Lichariow),
* 1986 - ŚMIERĆ ADAMA ZAWISZY (Płk Horak),
* 1985 - JAŁTA 1945 (Edward Stettinius),
* 1983 - ŚWIĘTY EKSPERYMENT (Ojciec Clark),
* 1983 - OD OJCZYZNY DO SYNCZYZNY Obsada aktorska,
* 1983 - MARTWA NATURA Z CZŁOWIEKIEM Obsada aktorska,
* 1978 - TRAGEDIA OPTYMISTYCZNA (1978) (Dziobaty),
* 1978 - OPINIA (Borski L.) (Bobrowski),
* 1978 - O COŚ WIĘCEJ NIŻ PRZETRWANIE Obsada aktorska,
* 1978 - IDEA I MIECZ Obsada aktorska,
* 1977 - DYPLOMACI I SZTABOWCY w PRZED BURZĄ (Stachiewicz),
* 1977 - KRZYŻÓWKA (Lane R.F.) (Inspektor Stark),
* 1977 - AKCJA SZAROTKA (Weidenkopf),
* 1974 - 2-4 w SŁAWA I CHWAŁA (1974) Obsada aktorska,
* 1974 - SKAMIENIAŁY LAS (Ruby),
* 1974 - PARTITA NA INSTRUMENT DREWNIANY (Oficer),
* 1974 - CORAZ WIĘKSZY SPOKÓJ (Klechda),
* 1973 - MASKARADA (Lermontow M.; 1973) Obsada aktorska,
* 1973 - DOKUMENT LIRYCZNY (Sizow),
* 1972 - WESELE (Wyspiański S.; 1972) (Dziennikarz),
* 1972 - STIRLITZ Obsada aktorska,
* 1972 - CZAS OTTONA QUANGLA Obsada aktorska,
* 1968 - W LESIE (II nowela),
* 1968 - DON KICHOT (Cervantes M.) (Bakałarz),
* 1966 - ZDOBYTY HORYZONT Obsada aktorska

Spektakle:

1998 - WESELE (Stańczyk), reż.: A.Hanuszkiewicz
1998 - BALLADY I ROMANSE (Gerwazy), reż.: A.Hanuszkiewicz
1997 - ROMEO I JULIA (Książę), reż.: A.Hanuszkiewicz
1996 - BALLADYNA (Kanclerz), reż.: A.Hanuszkiewicz
1995 - LILLA WENEDA (Wódz Wenedów), reż.: A.Hanuszkiewicz
1994 - DOZWOLONE OD LAT 16-TU (Nowosilcow), reż.: A.Hanuszkiewicz
1993 - PANNA IZABELA WG LALKI (Książę), reż.: A.Hanuszkiewicz
1993 - GÓWNIARZE (Harold), reż.: K.Nuotio
1993 - IWASZKIEWICZ (Ksiądz Suryn), reż.: A.Hanuszkiewicz
1992 - CHOINKA U IWANOWÓW (Lekarz), reż.: W.Zawodziński
1991 - CYD (Arias), reż.: A.Hanuszkiewicz
1990 - WESELE (Stańczyk,Hetman), reż.: A.Hanuszkiewicz
1990 - ARSZENIK I STARE KORONKI (Doktor Epsein),
reż.: A.Hanuszkiewicz
1989 - JUVENALIA (Akcentowicz), reż.: J.Jacquet
1988 - ŁAŹNIA (Noczkin defraudant), reż.: B.Cybulski
1988 - O WOJNĘ POWSZECHNĄ ZA WOLNOŚĆ (Narrator),
reż.: B.Cybulski
1986 - MROKI (Goethe), reż.: B.Cybulski
1986 - BABCIA I WNUCZEK CZYLI NOC CUDÓW(Elizejski), reż.: R.Major
1986 - KORDIAN (Biskup), reż.: B.Cybulski
1985 - DR GUILLOTIN (Amant;Herman), reż.: E.Korin
1984 - AKT PRZERYWANY (Konstruktor), reż.: B.Cybulski
1984 - PERYKLES WŁADCA TYRU (Simonides), reż.: B.Cybulski
1983 - MROKI (Goethe), reż.: B.Cybulski
1983 - DON JUAN (Don Luis Tenorio), reż.: B.Cybulski
1982 - KOT W BUTACH (Bombasta), reż.: M.Dmochowski
1981 - A DESZCZ WCIĄŻ PADA (Głowaczewski), reż.: M.Dmochowski
1981 - TYSIĄC FRANKÓW NAGRODY (Rousselin), reż.: B.Jasiński
1980 - WIELKI CZŁOWIEK DO MAŁYCH... (Telembecki), reż.: M.Dmochowski
1979 - OPRESJE (Papis), reż.: W.Zeidler
1979 - SEN NOCY LETNIEJ (Tezeusz), reż.: B.Korzeniewski
1978 - SENAT SZALEŃCÓW (Pułkownik), reż.: W.Zeidler
1978 - HORSZTYŃSKI (Ojciec Prokop), reż.: M.Dmochowski
1977 - PO TAMTEJ STRONIE RADOŚCI, reż.: Z.Listkiewicz
1975 - SĄD NIEOSTATECZNY (Pułkownik żandarmerii), reż.: W.Zeidler
1974 - IZKAHAR KRÓL GUAXARY (Wódz Jarko), reż.: J.Kulczyński
1974 - WARIATKA Z CHAILLOT (Makler), reż.: L.Wojciechowski
1973 - NIEBIAŃSKIE BLIŹNIĘTA (Curcio), reż.: J.Kulczyński
1971 - TUROŃ (Józef Chwalibóg), reż.: R.Kłosowski
1970 - NIEWIDZIALNA KOCHANKA (Don Manuel), reż.: J.Kulczyński
1969 - POWRÓT ODYSA (Lepides), reż.: J.Goliński
1969 - WESELE (Dziennikarz), reż.: L.Zamkow
1969 - CZŁOWIEK JAK CZŁOWIEK (Uria Shelley), reż.: L.Zamkow
1968 - EDYP KRÓL (Koryfeusz), reż.: L.Zamkow
1968 - AMERYKA (Palacz), reż.: L.Zamkow
1968 - RZECZ LISTOPADOWA (Przechodzień I), reż.: B.Dąbrowski
1967 - PAMIĄTKOWA FOTOGRAFIA (Rolicz), reż.: R.Niewiarowicz
1967 - BEZIMIENNE DZIEŁO (Osoba z tłumu), reż.: B,Dąbrowski
1967 - NAD BRZEGAMI NEWY (Żołnierz I), reż.: B.Dąbrowski
1966 - KOBIETY STAMTĄD (Mąż Szpilki), reż.: R.Niewiarowicz
1966 - JEGO EKSCELENCJA BŁAZEN (Korowkin), reż.: B.Dąbrowski
1966 - KSIĘŻNICZKA TURANDOT (Barach), reż.: W.Krzemiński
1966 - SPRAWA OPPENHEIMERA (Garrison), reż.: W.Krzemiński
1966 - MAKBET (Ross), reż.: L.Zamkow
1965 - KSIĘŻNICZKA TURANDOT, reż.: W.Krzemiński
1965 - DZIEJOWA ROLA PIGWY (Wędkarz-Przewodniczący),
reż.: B.Dąbrowski
1965 - OPERA ZA TRZY GROSZE (Pastor Kimball), reż.: L.Zamkow
1965 - SAMUEL ZBOROWSKI, reż.: J.Kreczmar