Wojciech Asiński

>> wróć do listy osób
 
  • Wojciech Asiński
  • Wojciech Asiński
  • Wojciech Asiński

Płeć mężczyzna
Rok urodzenia 1960
Wzrost 176 cm
Waga 70 kg
Sylwetka proporcjonalna
Kolor włosów pieprz i sól
Kolor oczu zielone
Karnacja jasna
Agent aktorski Agencja Skene
info@skene.pl
+48 22 841 38 21
Umiejętności Prawo jazdy B
Jazda konna
Jazda na nartach
Języki obce angielski brit.
rosyjski
poprzednie
następne
> Pobierz portfolio
Profile zawodowe
> Aktor
Resume Wszechstronnie uzdolniony aktor po PWSFTviT w Łodzi. Zasłynął jako współprowadzący program HUGO w telewizji POLSAT. Pięknie grywa ciepłych, zatroskanych ojców, jak również bezdusznych urzędników. Niezwykle precyzyjnie i delikatnie potrafi wyciągnąć najmniejsze niuanse z relacji pomiędzy postaciami w granych przez siebie scenach. Jego aktorstwo wzbogacają umiejętności komediowe. Jego temperament daje nam pewność, że żadna z granych postaci, nawet tych najłagodniejszych, nie będzie bezbarwna i mdła. Przykładem mogą być scenki aktorskie emitowane przez kolejne 4 lata w Telewizji Polsat podkreślające w sposób żartobliwy (nie unikający ironii) wady Polaków, a także problemy z jakimi każdy próbuje sobie radzić w codziennym życiu. Aktor wspólnie ze współprowadzącym (A.Krucz) nie bał się przerysowań odgrywanych przez siebie postaci, również postaci, które nie budziły sympatii. Wiele z tych scenek stało się powtarzanymi w różnych gremiach towarzyskich - kawałami. Szczególną umiejętnością aktora jest prowadzenie imprez, zarówno tych dla dzieci, jak i dorosłych. Jego hobby to taniec, film, organizacja i prowadzenie imprez, książki a przede wszystkim jazda samochodem.

Wykształcenie:

1987 - Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi

Filmografia:

2013 - film fabularny - krótkometrażowy OJCZE MASZ (rola: Blondyn)
2010 - 1 w USTA USTA (Edwin),
2009 - 1402, 1422 w PLEBANIA (komisarz),
2008-2009 - BRZYDULA (Matysiak, ojciec Kingi),
2007 - 10 w EKIPA (rzecznik ABW),
2006-2007 - KOPCIUSZEK (redaktor naczelny Kuriera; juror konkursu Miss Kalinowa),
2005 - 223,237 w NA DOBRE I NA ZŁE (Domański, prawnik Weiss-Korzyckiego),
2004-2008 - PIERWSZA MIŁOŚĆ (Cezary Przybył, pracownik Centrum Doradczego dla Rolników we Wrocławiu, którym kieruje Teresa Żukowska),
2004 - 178 w NA DOBRE I NA ZŁE (adwokat Olchowicza),
2003 - CIĄŻA w MĘSKIE - ŻEŃSKIE (kelner; nie występuje w czołówce),
2002 - 127 w NA DOBRE I NA ZŁE (Zbigniew Czepiński, adwokat Kalarusa),
2001 - 90 w MIODOWE LATA (Michael Kowalski, przedstawiciel fundacji remontującej mieszkania),
1994 - PRZYGODY JOANNY (Rudzieńki, przyjaciel rodziców Izy),
1992 - ZWOLNIENI Z ŻYCIA (milicjant dyżurny),
1990 - W ŚRODKU EUROPY (uczeń),
1989 - SCENY NOCNE (przedstawiciel uczącej się młodzieży w salonie Niemanów),
1988-1990 - W LABIRYNCIE Obsada aktorska,
1988 - 9 w POGRANICZE W OGNIU Obsada aktorska,
1988 - DESPERACJA (Bareta),
1988 - DEKALOG, OSIEM w DEKALOG (student wypowiadający się na wykładzie Zofii),
1987 - PANTAREJ (Bolek Sędzimirski),
1986 - ESD (Robert, kolega Gabrieli),
1986 - CUDOWNE DZIECKO (kierowca autobusu; nie występuje w czołówce),
1985 - ŻURAW I CZAPLA (kolega Kasi i Marcina),
1985 - WAKACJE W AMSTERDAMIE (student Pawła; nie występuje w czołówce),

Spektakle TV:

1988 - POOBIEDNIE IGRASZKI Obsada aktorska

Spektakle:

1990 - FOLWARK ZWIERZĘCY (Pies I), reż.: J.Machulski
1989 - SĘDZIOWIE (Aptekarz), reż.: H.Machulska
1988 - NIC DO STRACENIA (Jasiek), reż.: E.Bilińska
1987 - WESELE (Staszek; Kuba), reż.: A.Hanuszkiewicz
1987 - SEN NOCY LETNIEJ (Lizander), reż.: J. i H.Machulscy
1987 - SEN NOCY LETNIEJ, forma twórczości: asystent reżysera,
reż.: J. i H.Machulscy
1986 - JAK WAM SIĘ PODOBA (Książę Senior), reż.: P.Cieślak
1986 - JAK WAM SIĘ PODOBA, forma twórczości: asystent reżysera,
reż.: P.Cieślak