Stanisław Biczysko

>> wróć do listy osób
 
  • Stanisław Biczysko
  • Stanisław Biczysko
  • Stanisław Biczysko
  • Stanisław Biczysko
  • Stanisław Biczysko
  • Stanisław Biczysko
  • Stanisław Biczysko
  • Stanisław Biczysko
  • Stanisław Biczysko
  • Stanisław Biczysko
  • Stanisław Biczysko
  • Stanisław Biczysko
  • Stanisław Biczysko

Płeć mężczyzna
Rok urodzenia 1954
Wzrost 178 cm
Waga 90 kg
Kolor włosów blond
Kolor oczu niebieskie
Umiejętności Prawo jazdy B
Jazda konna
Żeglarstwo
Tenis ziemny
Jazda na nartach
Języki obce angielski brit.
rosyjski
> Pobierz portfolio
Profile zawodowe
> Aktor
Resume Wykształcenie:

1978 - PWST w Warszawie

Filmografia:

* 2008 - DROGA DO RAJU Obsada dubbingu,
* 2007 - 3, 6, 8 w U PANA BOGA W OGRÓDKU (serial tv) (major Ryś),
* 2007 - U PANA BOGA W OGRÓDKU (major Ryś),
* 2006 - 4 w MROK (Robak),
* 2005 - FORTUNA CZYHA W LESIE (Kamienicznik),
* 2004 - 410 w PLEBANIA (ginekolog),
* 2004 - 12 w KRYMINALNI (Grusznic, reżyser spektaklu operowego),
* 2004 - 2 w DZIUPLA CEZARA (fachowiec od malowania szyldów),
* 2002 - WSZYSCY ŚWIĘCI w ŚWIĘTA POLSKIE Obsada aktorska,
* 2001 - 48 w MIASTECZKO (2000 - 2001; serial tv) (pan Roman, mechanik samochodowy),
* 2001 - 31 w MARZENIA DO SPEŁNIENIA (lekarz Winterów),
* 2001 - 7 w MARSZAŁEK PIŁSUDSKI Obsada aktorska,
* 2000 - 2, 3, 4, 5, 6, 8 w TWARZE I MASKI Obsada aktorska,
* 2000 - 4 w LOKATORZY Obsada aktorska,
* 1998 - 3 w MIODOWE LATA (Tomasz Jeżycki),
* 1998 - 10 w EKSTRADYCJA 3 (szef komandosów, członek sztabu kryzysowego),
* 1996 - 16 w DOM (1980 - 2000; serial tv) Obsada aktorska,
* 1992 - WIELKA WSYPA Obsada aktorska,
* 1992 - VENT DEST Obsada aktorska,
* 1989 - 1 w MODRZEJEWSKA (Szymon Benda, brat Modrzejewskiej),
* 1989 - CZARNY WĄWÓZ Obsada dubbingu,
* 1987 - 6 w RZEKA KŁAMSTWA (Gabrych),
* 1987 - MR TAŃSKI Obsada aktorska,
* 1987 - 1975 - 1976 (4), 1976 - 1977 (5), 1977 - 1979 (6), 1979 - 1980 (7) w DORASTANIE (kolega Staszka Kuli),
* 1986 - 15 w ZMIENNICY Obsada aktorska,
* 1985 - DZIEWCZĘTA Z NOWOLIPEK (Mietek Mossakowski, brat Bronki),
* 1982 - KRZYK (1982) Obsada aktorska,
* 1981 - 13 w NAJDŁUŻSZA WOJNA NOWOCZESNEJ EUROPY Obsada aktorska,
* 1980 - 3, 6, 7 w DOM (1980 - 2000; serial tv) Obsada aktorska,
* 1976 - KRÓTKIE ŻYCIE (Urban),
* 1976 - DŹWIG Obsada aktorska

Spektakle:

2008 - PLOTKA (Jean-Pierre Belone), reż.: N.Rakowski
2007 - PÓŁ ŻARTEM, PÓŁ SERCEM (Konduktor,Pokojówka),
reż.: M.Sławiński
2007 - IMIENINY (Roman Wielkowski), reż.: M.Sławiński
2005 - HENRYK IV cz.I (Worcester i inne postaci), reż.: J.Kulczyński
2002 - WSZYSTKO ZALEŻY OD DZIADKA, reż.: W.Skaruch
2001 - PTERODAKTYLE, reż.: W.Kaczkowski
2000 WALIZKA ILDEFONSA (Monodram), reż.: A.Choińska
2000 - KRÓL LEAR (Lear), reż.: M.L.Zaikauskas
1999 - ŻYCIE JEST SNEM (Basilio), reż.: J.Sut
1998 - SZTUKA (Serge), reż.: M.Sławiński
1997 - TANCERZ MECENASA KRAYKOWSKIEGO (Mecenas Kraykowski),
reż.: K.Warlikowski
1997 - FAME (Mr.Scheinkopf), reż.: W.Kępczyński
1996 - ZEMSTA (Papkin; Perełka; Mularz I), reż.: W.Kępczyński
1995 - POCZEKAMY,ZOBACZYMY(Nemo), reż.: A.Choińska
1995 - KOSMOS (Leon Wojtys), reż.: W.Śmigasiewicz
1995 - KOBIETA W CZERNI (Kipps), reż.: M.Sławiński
1994 - OKNO NA PARLAMENT (George Pigden), reż.: W.Kępczyński
1994 - OKNO NA PARLAMENT, forma twórczości: asystent reżysera,
reż.: W.Kępczyński
1994 - ZAGRAJ TO JESZCZE RAZ (Allan), reż.: A.Hanuszkiewicz
1992 - SEKSUALNE PERWERSJE W CHICAGO (Bernard Litko),
reż.: M.Sławiński
1992 - HOTEL WESTMINISTER (George Pigden), reż.: J.Skwark
1992 - THE FANTASTICKS (Hucklebee,ojciec Matta), reż.: W.Kępczyński
1992 - ONI (Kalikst Bałandaszek), reż.: J.Zembrzuski
1989 - NARZECZONA ROZBÓJNIKA (Jamie Lockhart), reż.: L.A.Goff
1989 - TANGO (Edek), reż.: J.Maciejowski
1988 - SKARBY I UPIORY (Feliks Benda), reż.: J.Fryźlewicz, A.Ziębiński
1987 - PORWANIE SABINEK (Karol Justyński), reż.: J.Skotnicki
1987 - SARKOFAG (Dozymetrysta), reż.: A.Ziębiński
1986 - NIEPODLEGŁOŚĆ TRÓJKĄTÓW (Boy), reż.: W.Adamczyk
1986 - SZTUKMISTRZ Z LUBLINA (Szmul), reż.: J.Markuszewski
1986 - ANTYGONA (Posłaniec), reż.: A.Ziębiński
1985 - MORALNOŚĆ PANI DULSKIEJ (Zbyszko Dulski), reż.: A.Ziębiński
1985 - KRÓL I AKTOR (Kurier), reż.: A.Ziębiński
1985 - GWAŁTU, CO SIĘ DZIEJE! (Jan Kanty Doręba), reż.: T.Żukowska
1984 - NAS CZWORO, reż.: J.Markuszewski
1983 - NIEZAPOMNIANY ROK 1961, reż.: J.Markuszewski
1983 - TRESOWANE DUSZE (Goniec), reż.: T.Żukowska
1982 - DWAJ SZLACHCICE Z WERONY (Thurio), reż.: A.Ziębiński
1981 - KRONIKA WYPADKÓW MIŁOSNYCH (Engel), reż.: K.Braun
1981 - ŚLUBY PANIEŃSKIE (Gustaw), reż.: A.Ziębiński
1981 - SKAMIENIAŁY LAS (Herb), reż.: T.Żukowska
1980 - MY, NIŻEJ PODPISANI (Młody człowiek), reż.: A.Ziębiński
1980 - SZCZĘKOŚCISK (Piotr), reż.: J.Błeszyński
1979 - PRZEZROCZYSTY POKÓJ (Uczestnik senatu), reż.: K.Lupa
1979 - KREWNIAKI (Lokaj), reż.: T.Żukowska
1979 - DZIKA KACZKA (Gregers Werle),reż.: T.Żukowska
1978 - NADOBNISIE I KOCZKODANY, reż.: K.Lupa
1978 - DZIADY (Konrad), reż.: G.Mrówczyński
1978 - SZELMOSTWA LISA WITALISA (Baryton), reż.: M.Grabowski
1978 - SZELMOSTWA LISA WITALISA,forma twórczości: asystent reżysera, reż.: M.Grabowski
1978 - IWONA, KSIĘŻNICZKA BURGUNDA (Lokaj), reż.: M.Grabowski
1977 - ŻYCIE CZŁOWIEKA (Pijak I), reż.: K.Lupa
1977 - ANDROKLES I LWY (Rettiarius), reż.: H.Tomaszewski

Teatr TV:

2010 - CZARNOBYL. CZTERY DNI W KWIETNIU (rola: Prezes PAA), reż.: J.Dymek

Nagrody:

2012 - Złoty Medal na Festiwalu Spektakli Telewizyjnych w Nowym Yorku dla spektaklu Teatru Telewizji `CZARNOBYL. CZTERY DNI W KWIETNIU`